Спеціальні потреби

ООН: мирні переговори щодо Сирії розпочнуться 22 січня в Женеві


Організація Об’єднаних Націй повідомила, що довгоочікувана конференція в справі мирного врегулювання в Сирії відбудеться 22 січня в Женеві.

Генеральний секретарн ООН Пан Гі Мун повідомив про дату конференції в понеділок, кажучи, що він сподівається, що сирійський уряд і опозиція візьмуть участь у конференції із «серйозним наміром» покласти край війні в країні. Пан Гі Мун додав, що було б «непрощенним не використати цієї нагоди».

Метою конференції є досягнення угоди між обома сторонами про політичне врегулювання, яке передбачає створення перехідного уряду з повними виконавчими повноваженнями.

Протягом місяців пропонована конференція відстрочувалась з приводу питань, хто візьме в неї участь і за яких умов.

У заяві ООН не сказано про те, хто візьме участь у конференції, але Пан Гі Мун висловив надію, що «всі регіональні та міжнародні партнери» висловлять свою підтримку конструктивним переговорам.

Конфлікт у Сирії розпочався у березні 2011 року мирними протестами із закликами до реформ у рамках хвилі народних повстань на Близькому Сході і в Північній Африці. Ситуація перетворилася на громадянську війну, в результаті якої уже загинуло понад 120 тисяч сирійців і мільйони були змушені покинути свої домівки.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG