Спеціальні потреби

США і Україна почали спільне виробництво озброєнь


Україна і Сполучені Штати розпочали спільне виробництво стрілецької зброї. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Україна і Сполучені Штати розпочали спільне виробництво стрілецької зброї. Демонстрація першої партії озброєнь відбулася у четвер на полігоні Нацгвардії під Києвом.

Це спільний проект державного концерну «Укроборонпром» і американської компанії Aeros. Ідеться про автоматичний карабін, який працює як з калібром патронів 7,62 мм (стандарт автомата Калашникова), так і з калібром 5,56 мм (стандарт НАТО). Нову НАТОвську зброю невдовзі запустять у серійне виробництво в Україні. Озброєння вироблятимуть в Україні на основі ліцензії від уряду США.

«Радий представити вам цю нову зброю».

Ця гвинтівка розроблена у Сполучених Штатах, а зібрана в Україні. І особлива тим, що може стріляти як патронами для автомату Калашникова, так і набоями НАТОвського зразка. Вояк носить зйомний ствол у наплічнику, і при потребі може замінити один на інший за кілька секунд, просто у польових умовах. Натиснув два штирі – і готово: замість 7-міліметрових набоїв для «калаша», можна працювати 5-міліметровими, НАТОвського калібру.

Розробники кажуть – ця гвинтівка легша за автомат Калашникова і дає меншу віддачу в плече.

«Стріляє точніше в ціль і на довші віддалі, ніж АК, і має багаті можливості модифікації, - каже представник компанії Аеros Алес Канто.

А українські партнери наголошують на основній перевазі нової зброї: вона забезпечує плавний перехід до технічних стандартів НАТО. Бо працює і на патронах старого радянського калібру, які зараз знаходяться на озброєнні в української армії, і на набоях нового калібру.

Гендиректор державного концерну «Укроборонпром» Роман Романов каже, що це техніка в стандартах НАТО, і це основна відмінність.

«Країна поставила перед собою завдання максимальної інтеграції в систему колективної безпеки. Все більше наших військовослужбовців беруть участь у спільних навчаннях з підрозділами НАТО. І основне завдання – це зробити наші підрозділи сумісними, щоб вони використовували однакову амуніцію, однакові калібри».

Автоматичний карабін американсько-українського виробництва готовий до польових випробувань. І як кажуть партнери, після контрольної експлуатації в силових відомствах цю нову стрілецьку зброю буде запущено у серійне виробництво на території України.

Дивіться також: Американські експерти та законодавці коментують закон про реінтеграцію Донбасу: Київ – на правильному шляху

XS
SM
MD
LG