Спеціальні потреби

Столтенберг: НАТО має достатньо систем ППО, щоб надати Україні значно більше


"США, які є союзником із найбільшою кількістю батарей Patriot, несуть глобальну відповідальність", - зазначив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Фото: Johanna Geron/via AP
"США, які є союзником із найбільшою кількістю батарей Patriot, несуть глобальну відповідальність", - зазначив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Фото: Johanna Geron/via AP

Країни НАТО мають достатньо систем протиповітряної оборони, щоб задовольнити заклик України посилити українську ППО. Про це під час пресконференції 17 квітня заявив генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг

На питання журналіста, чи має НАТО достатньо систем ППО, щоб відповісти на прохання України надати принаймні сім систем Patriot, Столтенберг відповів, що хоча Європа має обмежену кількість систем протиповітряної оборони, загалом альянс має великі запаси.

"Реальність така, що, звичайно, у нас є достатньо великі системи, щоб ми могли значно більше постачати Україні, коли йдеться про протиповітряну оборону загалом, а також про батареї Patriot. Це саме те, над чим ми працюємо", - заявив генсек НАТО.

Він також додав: "Я не можу вдаватися в точні цифри, тому що це секретна інформація, яку я не можу розголошувати. У Європі їх значно менше ніж 100, але весь Альянс має значну кількість батарей Patriot. Це також відображає той факт, що Сполучені Штати, які є союзником із найбільшою кількістю батарей Patriot, несуть глобальну відповідальність".

Якщо є вибір між допомогою НАТО та Україні, надсилайте більше Україні - Столтенберг

Цього дня у штаб-квартирі НАТО Столтенберг провів зустріч із прем'єр-міністрами Нідерландів, Данії та Чехії. За словами генсека, головна тема їхньої зустрічі - посилення української протиповітряної оборони. І після обговорення Столтенберг сказав, що лишився задоволений тим, що почув від союзників.

"Ситуація на полі бою [в Україні] залишається дуже складною. І ми всі почули чіткий і терміновий заклик України до більшої підтримки. Насправді мене підбадьорюють ті повідомлення, які я почув на сьогоднішній зустрічі від трьох важливих союзників, та те, що союзники оголосили за останні кілька днів", - сказав Єнс Столтенберг.

Напередодні Данія та Нідерланди оголосили про нові пакети безпекової допомоги Україні, ці країни вже незабаром планують також надіслати в Україну перші винищувачі четвертого покоління F-16.

Чехія законтрактувала перші півмільйона артилерійських снарядів в для України, а Німеччина висловила готовність надати Києву одну батарею Patriot.

"Але Україні потрібно ще більше, - наголошує Столтенберг. - Ось чому якщо союзники стоять перед вибором між досягненням цілей щодо спроможності НАТО та наданням додаткової допомоги Україні, моє послання чітке: надсилайте більше Україні".

На зустрічі в НАТО сторони також погодилися, що альянс має відігравати більшу роль у координації безпекової допомоги та тренувань для України. Генеральний секретар повідомив, що союзники погодились працювати над тим, щоб Україна мала передбачувану фінансову підтримку на довгострокову перспективу.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG