Спеціальні потреби

Нідерланди передають ще три F-16 до Румунії для навчання українських пілотів


Президент України Володимир Зеленський і тимчасовий прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте дивляться на винищувачі F-16 в Ейндховені, Нідерланди, 20 серпня 2023. AP Photo/Peter Dejong
Президент України Володимир Зеленський і тимчасовий прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте дивляться на винищувачі F-16 в Ейндховені, Нідерланди, 20 серпня 2023. AP Photo/Peter Dejong

Нідерланди передадуть ще три винищувачі F-16 до тренувального центру в Румунії, де українських пілотів і наземний персонал навчають керувати та обслуговувати літаки в бою.

Нідерланди були однією з рушійних сил міжнародної коаліції щодо постачання Україні F-16 для зміцнення її протиповітряної оборони від російського вторгнення.

Данія, Нідерланди та США розраховують поставити перші з обіцяних кількох десятків винищувачів F-16 в Україну цього літа після створення програми підготовки пілотів та надання літаків.

Минулого року президент України Володимир Зеленський назвав цю допомогу з посилення української авіації "проривною угодою" і заявив, що літаки посилять протиповітряну оборону України та допоможуть її контрнаступу проти російських військ.

Але офіційні особи США в приватному порядку заявили, що ці літаки не змінять правила гри, коли вони врешті-решт прибудуть після місяців навчання, враховуючи потужність російських ВПС та їхні системи захисту.

Минулого місяця президент Росії Владімір Путін заявив, що F-16 не змінять ситуації на полі бою і будуть збиті російськими військами.

З листопада голландці вже поставили вісім з обіцяних 18 F-16 на навчальний центр.

Вони також пообіцяли поставити загалом 24 F-16 для використання в Україні, причому перші очікуються в другій половині року.

Минулого тижня уряд Нідерландів заявив, що цього року збільшить військову підтримку Україні до 3 мільярдів євро (3,19 мільярда доларів) і виділив таку ж суму на 2025 рік.

XS
SM
MD
LG