Спеціальні потреби

"Ми стали байдужими до звірств російських терористів". Західні оглядачі коментують удар РФ по Чернігову


Офіцер Державної служби з надзвичайних ситуацій спостерігає за роботою рятувальників на місці зруйнованої будівлі внаслідок російського ракетного удару по Чернігову, 17 квітня 2024 року. (Фото: REUTERS/Валентин Огіренко)
Офіцер Державної служби з надзвичайних ситуацій спостерігає за роботою рятувальників на місці зруйнованої будівлі внаслідок російського ракетного удару по Чернігову, 17 квітня 2024 року. (Фото: REUTERS/Валентин Огіренко)

Російська ракетна атака на Чернігів 17 квітня забрала життя щонайменше 14 людей. Зараз відомо про понад 60 постраждалих та 6 зниклих безвісти.

У своєму дописі в Telegram президент України Володимир Зеленський заявив, що жертв внаслідок атаки можна було б запобігти: "Цього не було б, якби Україна отримала достатньо засобів ППО та якби рішучість світу в протидії російському терору теж була достатньою".

Черговий російський повітряний удар по українському місту привернув увагу західних медіа, посадовців та оглядачів.

"Наша підтримка може змінити ситуацію в цій боротьбі. Наша підтримка може врятувати життя. Але ми повинні діяти негайно", - закликала на своїй сторінці в мережі Х посолка США в Україні Бріджит Брінк.

Посол Німеччини в Україні Мартін Єгер закликав слідувати прикладу Німеччини й надати додаткові засоби ППО Україні.

"Росія тероризує цивільне населення. Потрібно більше засобів ППО. Німеччина надає додаткову систему Patriot. Інші держави повинні доєднатися", – зазначив він у дописі в Х.

Майкл Макфол, колишній посол США у Росії і теперішній старший науковий співробітник Стенфордського університету, так прокоментував російський удар по Чернігову: "Це тероризм. У Чернігові цієї ночі загинуло більше людей, ніж під час жахливої атаки Ірану на Ізраїль. Але так про це не повідомлять. Ми стали байдужими до звірств російських терористів".

Депутат парламенту Нідерландів Рубен Брекельманс нещодавно відвідав Чернігів з групою парламентарів своєї країни. У своєму дописі в Х Брекельманс пише про чернігівців, які почали відновлювати свої домівки та постраждалий міський театр у прагненні повернутися до нормального життя.

"На початку 2022 року Чернігів уже 6 тижнів перебував в облозі Росії. Потім був потужний авіаудар по центру. А тепер знову це…, – написав він. – На площі міста – фотографії загиблих жителів. У 2014/2015 на Донбасі. За останні роки з лютого 2022. На жаль, зараз додаються нові фото".

"Ганебно, що Захід не надає більше військової підтримки для захисту цих невинних українців. Скільки ще потрібно смертей і поранених? – додав Брекельманс. – Українці заслуговують на нашу підтримку, чернігівці заслуговують на нашу підтримку. Не тоді, коли буде запізно, а ЗАРАЗ!"

Кореспондентка каналу France24 в Україні Еммануель Шаз звернула увагу на те, що російські удари, подібні до сьогоднішнього у Чернігові, вже не викликають такого розголосу у пресі, як це було раніше.

"Жахливі фото з Чернігова – декілька загиблих і постраждалих. Ще один наслідок недостатнього оснащення ППО України. Я можу вам сказати, що рік тому це одразу потрапило б у заголовки газет. Більше ні. Я знаю, я була на місці удару 19.08.2023", - зазначила вона у дописі в мережі Х.

Сара Рейнсфорд, кореспондентка BBC у Східній Європі, також поділилася враженнями від відвідин Чернігова і послалась на допис президента України: "Я був там пару тижнів тому. Місто дуже постраждало у цій війні, але тоді відчувалося спокійним. Люди повернулися назад. Я балакала з мамою з малюком у парку. Тепер знову цей жах. Не дивно, що Зеленський злиться".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG