Спеціальні потреби

Німеччина пообіцяла додаткову установку Patriot "у зв'язку зі збільшенням російських авіаударів по Україні"


Канцлер Німеччини Олаф Шольц в канцелярії в Берліні. 12 квітня 2024 року. (Фото Тобіаса ШВАРЦА / AFP)
Канцлер Німеччини Олаф Шольц в канцелярії в Берліні. 12 квітня 2024 року. (Фото Тобіаса ШВАРЦА / AFP)

Міністерство оборони Німеччини повідомило в суботу, що Берлін направить в Україну додаткову систему протиповітряної оборони Patriot.

Система надійде зі складів Бундесверу і має бути передана негайно, повідомили в міністерстві.

"У зв'язку зі збільшенням російських авіаударів по Україні уряд Німеччини вирішив ще більше посилити українську ППО", – йдеться в повідомленні відомства.

Наразі Німеччина поставила Україні дві системи Patriot. Система зарекомендувала себе у боротьбі з російською агресією, зазначають у міноборони Німеччини.

Протягом перших двох років війни Україна отримала кілька систем протиповітряної оборони, включаючи систему Patriot американського виробництва для захисту від атак російських безпілотників і крилатих ракет.

Київ каже, що йому потрібно 25 одиниць Patriot. Президент Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібно зараз щонайменше сім установок, щоб захистити .

У суботу Зеленський написав у мережі X (колишня Twitter), що у нього була "важлива, продуктивна" розмова з канцлером Німеччини Олафом Шольцем.

«Я вдячний канцлеру за рішення поставити в Україну ще одну, додаткову систему Patriot, а також ракети для існуючих систем ППО».

У відсутності нової допомоги, яка затримується через неухвалення Конгресом нового пакета, західні посадовці заявляють, що шукають можливості посилити українську протиповітряну оборону.

Зокрема, Голос Америки повідомляв, що Європарламент цього тижня відмовився ухвалювати рішення щодо фінансування Ради ЄС, допоки країни Євросоюзу не приймуть рішення щодо забезпечення України додатковими системами Patriot.

Речник Міністерства оборони США Пет Райдер повідомив Голосу Америки, що попри відсутність ухвалення у Конгресі додаткової допомоги Україні, Пентагон та уряд США продовжують "тісно консультуватися" з міжнародними союзниками та партнерами, а також з Україною "щодо важливості надання їм таких важливих засобів, зокрема протиповітряної оборони".

У повідомленні використано інформацію Reuters, AP, DW.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG