Спеціальні потреби

Глобальна економіка стабільна, але війна Росії проти України і конфлікт у Газі створюють ризики. Щорічний звіт МВФ


Хоча ризики для глобальних ринків здебільшого збалансовані, зауважують аналітики МВФ, геополітична напруженість через війну Росії проти України та конфлікт у Газі спричиняють нові стрибки цін. Фото: Reuters, лого Міжнародного валютного фонду
Хоча ризики для глобальних ринків здебільшого збалансовані, зауважують аналітики МВФ, геополітична напруженість через війну Росії проти України та конфлікт у Газі спричиняють нові стрибки цін. Фото: Reuters, лого Міжнародного валютного фонду

Глобальна економіка залишається стійкою та стабільно зростає, попри перебої в ланцюжках постачань після пандемії, повномасштабної війни Росії проти України, яка спровокувала глобальну енергетичну та продовольчу кризу, та значний сплеск інфляції. На цьому наголосили у новому звіті Міжнародного валютного фонду.

Хоча ризики для глобальних ринків здебільшого збалансовані, зауважують аналітики МВФ, геополітична напруженість через війну Росії проти України та конфлікт у Газі спричиняють нові стрибки цін. Ризики поширення конфлікту у Газі у ширший регіон, а також продовження війни в Україні можуть сприяти сплескам цін на харчі, енергію та транспорт.

Продовження війни Росії проти України та інші джерела геополітичної напруги можуть прискорити поділ світової економіки на блоки
Звіт МВФ

"Продовження війни Росії проти України та інші джерела геополітичної напруги можуть прискорити поділ світової економіки на блоки", – йдеться у звіті. Експерти МВФ наголошують, що такий розвиток подій міг би призвести до ще більшої кількості обмежень на торгівлю та транскордонні переміщення капіталу, технологій і працівників, а також перешкоджати міжнародному співробітництву.

Міжнародний валютний фонд чітко пов'язує перепади на ціни на енергоносії та зерно на глобальних ринках із наслідками російської агресії проти України.

МВФ прогнозує зростання українського реального внутрішнього валового продукту у 2024 році на 3,2%, 6,5% в 2025, 4,5% – в 2029 році. Зростання цін на 2024 прогнозоване на рівні 6,4% та на рівні 7,6% – в 2025 році. Безробіття в Україні МВФ прогнозує на рівні 14,5% в 2024 і 13,8% – в 2025.

Загалом МВФ прогнозує збільшення світової економіки на 3,2% у 2024-2025 роках, що відповідає показникам у 2023 році. Прогноз на 5 років – на рівні 3,1%, найслабший показник очікувань протягом десятиліть. Глобальна інфляція, за оцінкою МВФ, буде стабільно та поступово зменшуватись – від 6,8% в 2023 році до 5,9% в 2024 та 4,5% – в 2025.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG