Спеціальні потреби

США впритул наблизились до бюджетної катастрофи


США впритул наблизились до бюджетної катастрофи
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:44 0:00

США впритул наблизились до бюджетної катастрофи

Сьогодні опівночі у дію вступають автоматичні бюджетні скорочення, згідно з умовами секвестру. На думку економістів, хоча вони і допоможуть зменшити дефіцит державного бюджету на понад трильйон доларів протягом дев’яти років, різкі скорочення також нанесуть значної шкоди економіці та боєздатності Сполучених Штатів. Формально залишається ще можливість уникнути секвестрації, оскільки пошук шляхів – триває.

Наприклад, в Сенаті демократи пропонують так званий збалансований підхід – комбінацію певних скорочень та скасування деяких податкових пільг. Свої шляхи пропонують і республіканці в Палаті представників. На п’ятницю запланована зустріч у Білому домі президента Обами з лідерами Конгресу, на якій обговорюватиметься це питання. Але фактично в те, що секвестрації ще вдасться уникнути, мало хто вірить.

Якщо цього таки не вдасться уникнути, лише до кінця цього року бюджет США зазнає автоматичних скорочень на суму у 85 мільярдів доларів. Половина цієї суми – це зменшення витрат на оборонний бюджет, що, окрім військових, зачепить і цивільних контрактників. Скорочення ж у цивільній частині бюджету вплинуть на широкі верстви населення. Будуть зменшені державні витрати на освіту – від дошкільної до вищої – захист навколишнього середовища, дитячу вакцинацію та інші заходи у сфері охорони здоров’я, допомогу людям похилого віку та незаможнім, тощо.

Елі Голандер є президентом організації «Обіди на колесах». Він каже:

«Більшість наших програм залежить від державного фінансування. Наслідок зменшення фінансування на 5% означає, що наша програма, що забезпечує гарячими обідами людей похилого віку, недоотримає сорок один мільйон доларів. І це – велика цифра».

Скорочення торкнуться і забезпечення порядку в країні, про що не втомлюється повторювати міністр внутрішньої безпеки Дженет Наполітано:

«Автоматичні скорочення бюджету, які вимагаються згідно з секвестром, нанесуть значної шкоди нашій безпеці та економіці».

Значних скорочень зазнає бюджет Міністерства транспорту та Федерального управління цивільної авіації. Лише в авіації відбудуться бюджетні скорочення на шістсот мільйонів доларів до кінця року. Це означає, що більшість працівників аеропортів будуть відправлені у неоплачувану відпустку кілька днів на місяць, а близько ста ДПП в невеликих аеропортах будуть просто закриті. Подорож через інші аеропорти стане більшим випробуванням для нервів подорожуючих.

«У найбільших міжнародних аеропортах ми будемо обмежені в нашій можливості приймати закордонні рейси. Середній час проходу через митницю зросте на 50%. Результатом цих затримок стануть тисячі пропущених рейсів щоденно, що наноситиме економічну шкоду, як на місцевому, так і міжнародному рівнях», - зазначила Наполітано.

Брати за все це на себе відповідальність, звичайно, ніхто не хоче. Барак Обама закликає Конгрес, аби той скасував умови секвестру, та дав час знайти шляхи скоротити бюджетні витрати без нанесення шкоди економіці:

«Немає причини, чому ми не можемо разом знайти розумний підхід до зменшення бюджетного дефіциту у довготерміновій перспективі без того, аби це не зачепило надання державою основних послуг та не нанесло шкоди нашим родинам».
Якщо ми не вирішимо проблему з витратами тут у Вашингтоні, то десятки мільйонів нових робочих місць просто не будуть створені у майбутньому через надмірну заборгованість наших дітей та онуків.
Джон Бейнер, спікер Палати представників

Під час вечері з представниками бізнесу в середу, президент пояснював, що наслідки автоматичного скорочення зачеплять практично усіх, навіть тих, кого вони не торкнуться безпосередньо:

«Це означає, що буде менше клієнтів з грошима в їхніх кишенях, готових придбати ваші продукти та послуги. І найгіршим є те, що це абсолютно не є необхідним. Ми не мусимо це робити!».

Республіканці відповідають, що усе залежить від демократів. Погодившись на підняття податків, що вступили в дію на початку року, республіканці очікують від демократів обіцяного – зменшення бюджетних витрат, каже спікер Палати представників Джон Бейнер:

«Якщо ми не вирішимо проблему з витратами тут у Вашингтоні, то десятки мільйонів нових робочих місць просто не будуть створені у майбутньому через надмірну заборгованість наших дітей та онуків».

Незважаючи на те, що умови секвестрації мусять вступити в дію вже у п’ятницю, особливої активності чи напруження на Капітолійському пагорбі не відчувається. Частково це пояснюється тим, що наслідки цих скорочень не будуть відчуватися негайно, що дає політикам ще трохи часу на пошук компромісу.
  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG