Спеціальні потреби

Бюджет Пентагону скоротять на 46 мільярдів доларів за півроку


До 1 березня Конгрес США та Білий дім мають домовитись щодо плану скорочення бюджету. Якщо республіканці та демократи в уряді та Конгресі не зможуть знайти компроміс, у дію вступають автоматичні скорочення федерального бюджету - так званий секвестр. Найгірше від цього постраждає військова галузь.

Перша ластівка нового режиму економії у військовій галузі – Пентагон оголосив, що не надсилатиме у Перську затоку авіаносець Геррі Трумен.

Час для масштабних скорочень для військових видався дуже незручним. У Пентагоні змінюється керівництво, і Леон Панетта не приховує того факту, що його наступник працюватиме за умов бюджетного хаосу:

«Якщо скорочення таки будуть проведені, наші оборонні програми серйозно постраждають та відбудеться значне падіння нашої бойової готовності. Ми вже почали підготовку до того, як працювати за таких обставин, але цілком очевидно, що особливого вибору у нас нема».

Тренування військового персоналу та технічна підтримка авіаносця будуть відстрочені чи заморожені. Адже Міністерство оборони США нині переживає найбільші скорочення. Лише у наступні сім місяців військовий бюджет втратить 46 мільярдів доларів. Панетта попереджає про масштаб негативних наслідків від скорочень:

«Ми мусимо відправити у неоплачувану відпустку на 22 дні майже 800 тисяч цивільних контрактників, які нині працюють на Міноборони по всій країні. Відтак їм загрожує скорочення зарплати на 20%. Ви думаєте, це не вплине на нашу економіку?».

І це лише початок скорочень. У наступні 10 років військовий бюджет США планують зменшити на майже 500 мільярдів доларів.
Якщо скорочення таки будуть проведені, наші оборонні програми серйозно постраждають та відбудеться значне падіння нашої бойової готовності.
Леон Панетта

Наступнику Панетти доведеться управляти військовим відомством, яке спиратиметься на менший бюджет за умов зростання загрози конфліктів по всьому світові – від Близького Сходу до Північної Кореї.

Ентоні Кордесмен працює в Центрі стратегічних та міжнародних досліджень у Вашингтоні:

«Фактично, це операція під назвою «термінова ампутація». Принаймні, поки Конгрес не відмінить її. А потім виникає питання, відповідь на яке не знає ніхто, – чи буде у нас тимчасовий бюджет? Чи ми повернемось до попереднього бюджету?».

Актуальним нині є також питання, як скоро Білий дім та Конгрес досягнуть угоди щодо бюджету. А поки що і аналітики з питань безпеки, і керівництво Пентагону висловлюють занепокоєння, що ці зволікання завдадуть значної шкоди безпеці країни.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG