Спеціальні потреби

Ураган «Сенді» завдав безпосередніх збитків на двадцять мільярдів доларів


Від десяти до триждцяти мільярдів доларів недорахуються підприємці, які у ці дні втрачають покупців і, відповідно, прибутки. Однак, на погляд експертів, суттєвої шкоди економіці країни загалом, ураган не завдасть.

У середу поновила роботу Нью-Йоркська фондова біржа. Вперше з 1888 року, природня стихія зупинила її роботу на два дні поспіль. Аналітик фондового ринку Майкл Фар, каже що два дні бездіяльності біржі можуть ускладнити завдання оцінки вартості акцій та фондів.

«Вони повинні оцінюватись відповідно до ринкової ціни на конкретний момент. Якщо ж у вас немає найостаннішої інформації про стан ринку, ви користуєтесь попередніми даними. А це означає що не отримуєте точної картини».

Загальна оцінка нанесеної матеріальної шкоди у двадцять мільярдів доларів може зрости. Однак економісти, хоч і передбачають певний спад економіки, не бачать причин переживати за стан країни загалом. Говорить директор Відділу економічного аналізу Інформаційної служби Морнінґстар:

«Наша економіка ламка, але вона має дивовижну здатність відроджуватись, оскільки ми не залежні від якоїсь частини країни. Однак показники роздрібного продажу будуть стрибати наступні пару тижнів. Адже, зрозуміло, ніхто у районі лиха не купуватиме скажімо, машину найближчим часом».

Відродити економіку зруйнованих районів повинно допомогти оголошення штатів Нью-Йорк та Нью-Джерзі зоною стихійного лиха, що дозволить уряду країни надати фінансову допомогу постраждалим.

«Ми не можемо сприймати бездіяльність. Я хочу, щоб кожне урядове агентство зробило усе можливе і неможливе, аби забезпечити постраждалих необхідними ресурсами якнайшвидше» – сказав Барак Обама.

Ураган «Сенді» зупинив не лише транспорт та життя цілого регіону країни, а й президентські перегони. За тиждень до виборів Бараку Обамі довелось зупинити всі агітаційні виступи і зосередитися на ліквідації наслідків урагану. Мітт Ромні також тимчасово припинив свою кампанію. Однак, не обтяжений вирішенням негайних проблем, у середу він поновив агітацію. На погляд експертів, для діючого президента «Сенді» має як негативний так і позитивний ефект.

Член Ради директорів Національного демократичного інституту Говард Дін говорить:

«Це і допомагає і шкодить президенту. Це допомагає тому, що під час національного лиха він президент всього народу. Але це шкодить, тому що демократи виграють від попереднього голосування, а його не так вже і багато відбувалося через стихійне лихо».

У середу запрацювали аеропорти та наземний транспорт. Щоправда, метро Нью-Йорка залишається затопленим. А мешканці постраждалих регіонів повертаються до нормального життя, наскільки це можливо.

Помпи відкачують воду з затоплених будинків.

Леслі Бернант живе у Нью-йоркському районі Бруклін. В її підвалі понад метр води. Він каже:

«Підвал затопило менше, ніж за годину. Ми були шоковані. Вода з каналу піднялася так швидко, що в нас не було часу прибрати речі. Ми не очікували такої кількості води».

Ураган забрав життя щонайменше десяти мешканців Нью-Йорка. Мер міста попереджає, що процес відбудови займе немало часу.

«Окрім загибелі людей, шкода, нанесена місту, очевидно велика і за ніч налагодити все буде не можливо» – сказав Майкел Блумберґ.

У пік стихії, «Сенді» приніс до міста вітри силою у майже сто тридцять кілометрів на годину. Станом на ранок середи понад шість мільйонів людей залишались без електропостачання. Ураган забрав життя принаймні п’ятдесяти осіб у Сполучених Штатах.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG