Спеціальні потреби

Росія доставила в Нігер систему ППО та 100 військових інструкторів


Прихильники хунти Нігеру тримають прапори своєї країни та Росії під час мітингу у Ніамеї 26 серпня 2023 року на підтримку військових лідерів, які організували переворот в країні. Фото AFP
Прихильники хунти Нігеру тримають прапори своєї країни та Росії під час мітингу у Ніамеї 26 серпня 2023 року на підтримку військових лідерів, які організували переворот в країні. Фото AFP

100 російських військових інструкторів прибули в Нігер, щоб тренувати нігерських військових та розвивати військову співпрацю між країнами. Про це 11 квітня повідомило державне телебачення Нігеру, канал RTN (Radio Television du Niger).

Повідомляючи про прибуття літака з військовими в аеропорт Ніамея, нігерійські журналісти послались на угоду між військовою хунтою Нігеру та президентом Росії Путіним про співпрацю. По телебаченню показали кадри військового вантажного літака, який розвантажує спорядження.

За даними каналу RTN, Росія погодилася встановити в Нігері систему ППО.

"Нігер оснащений найсучаснішою системою ППО, отриманою в рамках військового співробітництва з РФ. Військове обладнання, з якого складається ця система, прибуло у середу, 10 квітня 2024 року, до Ніамея зі 100 російськими військовими інструкторами, які встановлять його та навчать наших військових використовувати його", - мовиться у повідомленні на Фейсбук-сторінці RTN.

Інший місцевий канал Tele Sahel повідомив, що російський транспортний літак приземлився з “найновішою військовою технікою та військовими інструкторами” від міноборони Росії. Росія допоможе Нігеру “встановити систему протиповітряної оборони, … щоб забезпечити повний контроль за нашим повітряним простором”, повідомили по телебаченню.

У липні 2023 року гвардія президента Нігера влаштувала переворот після того, як глава держави вирішив звільнити з посади командувача президентської гвардії. Бойовики закрили повітряний простір країни, щоб не дозволити іноземного втручання, та взяли в заручники президента Мохамеда Базума, який вважався прозахідним президентом.

Через два дні новим лідером Нігеру проголосив себе глава президентської гвардії Абдурахман Чіані. Він та його бойовики застерегли інші країни від будь-якого іноземного втручання, пообіцявши за це поважати життя та здоров'я експрезидента Базуми.

Низка країн світу, зокрема й Україна, засудили військовий переворот у Нігері.

Військова хунта Нігеру у вересні 2023 року провела зустріч із заступником міністра оборони Росії Юнус-Беком Євкуровим, після чого в об’єднанні з країнами Буркіна-Фасо та Малі створили Альянс держав Сахеля.

Перед тим до влади в Малі та Буркіна-Фасо також прийшли проросійські хунти.

У січні 2024 року новий очільник Нігеру оголосив про вихід із об’єднання ЕКОВAС (економічної спільноти країн Західної Африки).

У березні 2024 року військова хунта Нігеру розірвала військову угоду зі США, яка дозволяла розміщати в країні американських військових.

Речник військової хунти заявив, що американська делегація звинуватила Нігер в укладенні таємної угоди щодо постачання урану до Ірану. Нігерійці назвали ці заяви “цинічними”, мовляв, американцям не подобаються союзники, яких обрав Нігер.

США (як і деякі європейські країни) використовували базу в Нігері для спостереження та ударів по бойовиках, пов'язаних з "Ісламською державою" та "Аль-Каїдою", які діють у ширшому регіоні Сахелю.

Нігер - одна з найбідніших країн світу, колишня французька колонія, розміром приблизно як дві України. Як повідомляє BBC, за президента Базума країна стала одним з лідерів економічного зростання в Західній Африці, переважно шляхом розвитку сільського господарства, гірничої галузі та залучення інвестицій.

За даними African Development Bank, економічне зростання країни у 2022 році становило 7,2% і з подібним прогнозом і на наступний рік.

Нігер входить у десятку країн світу із найбільшими покладами урану. Країна також експортує нафту та золото.

У статті використані матеріали Reuters, AFP, RFE/RL.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG