Спеціальні потреби

Путін заперечує стратегію поширення впливу в Африці після ребрендингу "Групи Вагнера"


Президент Росії Володимир Путін (праворуч) і президент Мозамбіку Філіпе Нюсі потискають один одному руки на саміті «Росія-Африка» в Санкт-Петербурзі, Росія, 28 липня 2023 року. (Alexei Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
Президент Росії Володимир Путін (праворуч) і президент Мозамбіку Філіпе Нюсі потискають один одному руки на саміті «Росія-Африка» в Санкт-Петербурзі, Росія, 28 липня 2023 року. (Alexei Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Президент Росії Володимир Путін заперечує, що він прагне витіснити вплив Заходу в Африці, в той час, як новий аналіз свідчить, що військова розвідка Кремля перебрала на себе діяльність розформованого російського воєнізованого угруповання "Група Вагнера" на континенті.

У телевізійному інтерв'ю, яке транслювали в Росії 13 березня, Путін відкинув заяви про те, що Москва прагне витіснити Францію як основного партнера таких країн, як Малі, Нігер і Буркіна-Фасо.

"Ми нікого не видавлювали. Просто африканські лідери певних країн домовлялись з російськими економічними операторами, хотіли з ними працювати і не хотіли працювати з французами в окремих сферах. Це навіть не наша ініціатива, це була ініціатива з боку наших африканських друзів", — сказав Путін.

"Ми нікого не підбурюємо і не прагнемо нікого налаштувати проти Франції. Чесно кажучи, таких в цілому державних, загальнонаціональних завдань на рівні російської держави у нас немає. Ми з ними просто дружимо, і все", — додав російський президент.

"Пакет виживання режиму"

За останнє десятиліття аналітики кажуть, що Москва прагнула розширити свій вплив в Африці розгортаючи російські війська — часто під виглядом воєнізованих бойовиків — і домовляючись з африканськими урядами щодо постачання зброї в обмін на доступ до ресурсів.

Нещодавній аналіз британського Королівського інституту об’єднаних служб (RUSI) показує, що Росія перейменувала колишню воєнізовану "Групу Вагнера" в експедиційний корпус, який зараз знаходиться під контролем московської військової розвідки — відомої як ГРУ — і пропонує те, що вона називає "пакетом виживання режиму" автократичним урядам в Африці.

"У той час, коли багато західних держав намагалися економічно ізолювати Росію після повномасштабного вторгнення в Україну, Путін бачив розвиток економічних зв’язків з Африкою та Близьким Сходом як засіб для захисту Росії від санкцій, і у нього була пропозиція для лідерів цих держав", — йдеться у повідомленні.

"Це було зосереджено на припущенні про те, що "міжнародний порядок, заснований на правилах", за який виступає Захід, структурно підтримує західні інтереси, тоді як акцент Росії на суверенітеті запропонує взаємовигідне партнерство. Реальність — як визнали російські чиновники всередині країни — була оновленим російським колоніалізмом", — йдеться у звіті RUSI.

Ребрендинг "Групи Вагнера"

Бойовики "Групи Вагнера" були розміщені в декількох африканських країнах, включаючи Лівію, Судан, Центральноафриканську Республіку, Нігер, Буркіна-Фасо та Малі. Їх часто звинувачували у скоєнні масових порушень прав людини.

На цій недатованій фотографії, наданій французькими військовими, зображено трьох російських найманців на півночі Малі. (French Army via AP)
На цій недатованій фотографії, наданій французькими військовими, зображено трьох російських найманців на півночі Малі. (French Army via AP)

У червні 2023 року, коли Росія намагалася досягти прогресу в Україні, керівник "Групи Вагнера" Євген Пригожин очолив невдалий заколот проти Москви, звинувативши Міністерство оборони у позбавленні його бійців боєприпасів. Незабаром після цього "Групу Вагнер" розформували. Через два місяці Пригожин загинув у підозрілій авіакатастрофі.

Це залишило дилему для Кремля: що робити з операціями "Групи Вагнера" в Африці?

Аналіз показує, що Москва перейменувала "Групу Вагнера" в експедиційний корпус ГРУ, російського військового розвідувального управління, з метою залучення ще 40 тисяч військовослужбовців для служби в армії. Мета корпусу - захист російських інтересів за кордоном, включаючи доступ до таких ресурсів, як нафта, газ і корисні копалини, а також зменшення вразливості Москви до західних санкцій.

Російський колоніалізм

"Те, що вони роблять, це просто розширення колоніалізму в країнах глобального Півдня. І зараз вони дуже зосереджені на африканських країнах, але у них є плани також щодо Латинської Америки, деяких азійських країн. У них також будуть політтехнологи, медіаексперти, розвідники, які спеціалізуються на політичній війні, економічних операціях. Таким чином, практично все для того, щоб мати можливість не лише проникнути в ті країни Глобального Півдня, а й встановити там проросійські режими", — сказав Данилюк Голосу Америки.

У звіті RUSI йдеться, що Росія допомогла спровокувати військові перевороти в деяких частинах Африки і тепер прагне витіснити вплив Заходу.

Малі

Франція та інші європейські країни відправили війська в Малі у 2013 році, щоб допомогти боротися з ісламістським повстанням. Війська відкликали у 2022 році після послідовних військових переворотів і розриву відносин між Парижем і Бамако. 12 тисяч осіб миротворчих сил ООН також вийшли минулого року на прохання уряду хунти.

Кілька сотень підтримуваних Росією бойовиків зараз перебувають у Малі, підтримуючи військову хунту під керівництвом тимчасового президента-полковника Ассімі Гоїта. Москва також підтримала військові уряди в Нігері та Буркіна-Фасо, а також підтримує генерала Халіфу Хафтара в Лівії проти уряду єдності під керівництвом прем’єр-міністра Абдула-Гаміда Дбейбеха.

"Правдоподібне заперечення"

Твердження, що "Група Вагнера" була окремою від Кремля приватною армією, дозволило Росії заперечувати участь у операціях в Африці. "Багато операцій проводилися або на шкоду іншим державам, або вони порушували резолюції Ради Безпеки ООН", — йдеться у доповіді RUSI.

"Проблема Експедиційного корпусу полягає в тому, що він ризикує усунути це правдоподібне заперечення… Схоже, що Росія нарешті вирішила явно кинути виклик міжнародній системі, а не удавати, що дотримується її".

Виклик для Заходу

Автори доповіді попереджають, що розширення Росією операцій в Африці може мати серйозні наслідки для Європи та Заходу.

"Через постійну нестабільність Росія може підштовхнути міграцію до Європи, створюючи умови для політичної дестабілізації, — попереджають автори. — Збільшується також вплив на природні ресурси. Можливо, найбільш проблематичним є те, як апелювання до цінностей відкриває Росії доступ до спільнот, які взаємодіють з низкою екстремістських переконань".

XS
SM
MD
LG