Спеціальні потреби

У страйку підприємців може взяти участь понад три мільйони людей


Якщо Президенет України Віктор Янукович не заветує ухвалений парламентом Податковий кодекс, підприємці можуть вдатись до одночасного закриття бізнесу на всій території України. Про це в інтерв’ю українській службі «Голосу Америки» заявила Оксана Продан, голова Комітету захисту підприємництва при опозиційному уряді.

Голова Комітету захисту підприємництва при опозиційному уряді Оксана Продан, переконана, що президент заветує ухвалений Верховною Радою Податковий кодекс:

«Президент йшов на вибори і обіцяв велику кількість податкових пільг, обіцяв податкові канікули для підприємців. Він постійно виступає із своєю програмою стосовно підтримки малого та середнього бізнесу».



Втім, Оксана Продан каже, якщо Президент України не заветує Податковий кодекс, бізнес може вдатись до масової здачі посвідчень про підприємницьку діяльність та всеукраїнського страйку підприємців:

«Є пропозиції стосовно одночасного закриття бізнесу у всій Україні. Магазинчики, заправки, аптеки – все одночасно закривається. Спочатку на незначний період, потім на довший. Кожен підприємець може припинити свою діяльність на годину на день. Це не заборонено законом».

На думку Оксани Продан, яка у 2008-2010-му роках очолювала Раду підприємців при Кабінеті Міністрів Тимошенко, Податковий кодекс – у разі прийняття – викликатиме спротив ширших верстви населення:

«Навіть за даними Державного комітету України з питань розвитку підприємництва, в Україні майже два з половиною мільйони підприємців. Додайте сюди членів сімей підприємців, їхніх клієнтів та працівників. Сьогодні проти Кодексу виступають лише підприємці, але з моменту його вступу в дію, на собі його відчує кожен громадянин. Спочатку через податок на прибутки фізичних осіб, потім за цінами, які значно зростуть. Окрім того Кодекс передбачає створення Оціночної комісії при Державній податковій адміністрації. Ця структура буде значно збільшувати будь-які витрати всіх громадян України».

За словами Оксани Продан, підприємці налаштовані радикально: «Вони кажуть, що з першого січня матимуть дуже багато вільного часу і будуть робити все, що вважатимуть за потрібне».

Водночас Оксана Продан спростувала заяву віце-прем'єр-міністра України Сергія Тігіпка, що позиція підприємців є егоїстичною і не враховує інтересів бюджетників. За її словами, заяви про те, що соціальні програми уряду можуть бути не виконані через протест підприємців не мають підстав:

«Міністерство фінансів вже заявило, що доходна частина бюджету із новим Податковим кодексом втратить майже чотири мільярди гривень відносно чинного податкового законодавства. Окрім того всі підприємці, незалежно від систему оподаткування, сплачують в повному обсязі у пенсійний фонд за свої найманих працівників. Тому говорити, що спрощена система оподаткування для бізнесу забирає у бюджету доходи – неправильно», – підкреслила Продан

Голова комітету захисту підприємництва при опозиційному уряді вважає, що можливі спроби влади домовитись із окремим підприємцями та зірвати акції протесту зазнають невдачі:

«Навіть якщо ряд підприємців піде до влади і скаже, що їх все влаштовує, це не зупинить тих підприємців, яких не влаштовує нічого. А це – більшість бізнесу в Україні».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG