Спеціальні потреби

Справа Політковської: винесені вироки


Діти Анни Політковської - Ілля і Віра
Діти Анни Політковської - Ілля і Віра

Виконавець отримав довічне ув'язнення, співучасники - від 12 до 20 років

П'ятеро осіб, визнаних винними раніше, отримали в понеділок тривалі терміни за вбивство журналістки Анни Політковської, відомої своєю критикою Кремля. Замовникg злочину, однак, не встановлено.

Політковська працювала в жанрі журналістського розслідування: вона писала про корупцію та порушення прав людини, особливо в Чечні. Вона була вбита в під'їзді свого будинку в Москві 7 жовтня 2006 року. Їй було 48 років.

Влада заперечує будь-яку причетність до вбивства, яке викликало міжнародну критику.

П'ятеро чоловіків були визнані винними ще в травні. Багато присутніх сьогодні в залі суду звернули увагу на їх нервові посмішки, перед тим, як суддя Павло Мелехин оголосив вироки.

Суд задовольнив запит прокуратури на засудження до довічного ув'язнення Рустама Махмудова, який безпосередньо стріляв у Політковку, і його дядька, Лом-Алі Гайтукаєва, який займався організацією злочину. Інші троє отримали 12, 14 і 20 років.

Політковська стала однією з понад десятка журналістів, убитих в Росії з 2000 року. Її випадок привернув увагу громадськості у зв'язку з жорстокістю і всіх ознак замовного злочину. Влада досі не змогла встановити замовника.

«Я буду задоволений тільки тоді, коли замовники злочину будуть знайдені», - сказав син Політковської Ілля. «Нова газета», де працювала Анна Політковська, досі проводить власне розслідування її вбивства.

«Доки не знайдений замовник, ми не можемо говорити про те, що правда розкрита, - сказала прес-секретар видання Надія Прусенкова. - Сьогоднішні вироки дуже важливі, але це лише один з кроків. Вони знаходяться на нижчому рівні злочинного ланцюга, яка повинна бути знайдена і покарана».

Брати Махмудови, Ібрагім і Джабраїл, були засуджені до 12 і 14 років тюремного ув'язнення в колонії суворого режиму за те, що допомогли злочинцям ховатися від правосуддя. Колишній співробітник правоохоронних органів Сергій Хаджікурбанов отримав 20 років за участь в підготовці вбивства. Суд також постановив, що засуджені повинні виплатити 5 мільйонів рублів дітям Політковської Іллі і Вірі.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG