Спеціальні потреби

Держдеп США закликає Росію встановити замовників вбивства Анни Політковської


Держдеп США закликає Росію встановити замовників вбивства Анни Політковської
Держдеп США закликає Росію встановити замовників вбивства Анни Політковської

Державний департамент США закликає Росію притягнути до відповідальності замовників, організаторів та виконавців вбивства журналістка Анни Політковської, яку було вбито 5 років тому.

Речник американського держдепу Вікторія Нюланд заявила, що США вітають здійснені російськими правоохоронцями арешти підозрюваних у вбивстві, але наполягають на тому, що справедливість буде встановлено лише тоді, коли буде ідентифіковано та притягнено до відповідальності як виконавців, так і організаторів і замовників вбивства.

У серпні в Росії було заарештовано колишнього міліціонера Дмитра Павлюченкова, якого раніше було звинувачено в організації вбивства. У травні також було заарештовано ймовірного виконавця вбивства журналістки. Втім слідчі ще не встановили, хто виступив замовником.

В заяві Державного департаменту говориться, що США високо цінують спадщину Політковської. Військові репортажі журналістки з Північного Кавказу "висвітлили наругу над правами людини та страждання жертв злочинів", які мали місце в ході війни.

Політковська здобула всесвітнє визнання своїми репортажами для Нової Газети, в яких вона розповідала про людські страждання, корупцію та наругу над правами людини в Чечні та інших частинах Північного Кавказу, охоплених ісламським збройним рухом.

Політковська також була дошкульним критиком Кремля і його політики щодо Чечні, а також лідера республіки Рамзана Кадирова.

Політковську застрелили в ліфті її московського будинку в жовтні 2006-го року.

У п'ятницю правозахисна організація Міжнародна Амністія похвалила Росію за "певний прогрес" в розслідуванні вбивства Політковської, але зазначила, що Росія не просувається в забезпеченні безпеки журналістів, які "насмілюються викривати злочини російської влади".

Комітет із захисту журналістів заявляє, що починаючи з 2000-го року в Росії вбито 22 журналісти.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG