Спеціальні потреби

Луценко прагне прийти на власний суд


Луценко прагне прийти на власний суд
Луценко прагне прийти на власний суд

Майже місяць пройшов з того часу, коли Юрій Луценко відмовився їсти. Голодування довело колишнього міністра внутрішніх справ до лікарняного ліжка, на якому він перебуває вже більше тижня. Його дружина запевняє громадськість, що він не зламався, тим більше планує особисто взяти участь у судовому засіданні у понеділок, 23 травня. Саме тоді почнеться попереднє слухання у Печерському райсуді Києва справи, порушеної проти екс-міністра.

Ірина Луценко говорить, що заради цього її чоловік намагається берегти власні сили, і навіть дозволив вводити йому через крапельниці необхідні речовини, які зупиняють підвищення рівня ацетону в організмі. Але голодування Юрій Луценко не припиняє, і вживає тільки воду.

Тим часом на захист заарештованого піднялись його колеги-депутати. Так, 78 депутатів Верховної Ради підписались під зверненням до суду з проханням звільнити Юрія Луценка з-під варти. Про це заявив депутат від «Народної самооборони» Володимир Ар'єв.

«Ми вимагаємо негайного звільнення з-під варти Юрія Луценка. Якщо у суддів є хоч щось людське, то вони зобов’язані звільнити його з-під варти», - цитує Ар'єва прес-служба партії. Також Ар'єв повідомив, що до «Народної самооборони» щодня звертаються представники іноземних посольств, які повідомляють про ситуацію з Луценком керівництву своїх країн.

Підтримали Луценка і провідні українські науковці та письменники, які звернулися до Європейського суду з прав людини із публічним клопотанням звернути увагу на справу Юрія Луценка. В листі українські науковці просять розглянути справу у найкоротші терміни та вказують на те, що щодо екс-міністра була застосована «неадекватно жорстока запобіжна міра».

Генеральна прокуратура ж повідомила, що змінити запобіжний захід у відношенні Луценка може тільки суд на попередньому засіданні. У ГПУ підкреслили, що це питання вже не перебуває в компетенції слідчого Генпрокуратури.

Юлія Тимошенко наразі і досі ухиляється від відвідування ГПУ. Її захисник, Сергій Власенко пояснює «прогули» поганим станом здоров'я екс-прем'єрки. Як тільки Юлії Тимошенко стане краще, вона продовжить брати участь у слідчих діях, пояснив Сергій Власенко.

Сьогодні ж адвокати Тимошенко подали оскарження рішення Печерського райсуду до Апеляційного суду Києва. Нагадаємо, що суд відмовив Тимошенко у скарзі щодо законності порушення ГПУ «газової» справи.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG