Спеціальні потреби

У жителів штату Луїзіана палають пристрасті


У понеділок делегація американського Сенату відбула до Луїзіани – штату, що найбільше постраждав від витоку нафти, аби оцінити завдані збитки і оглянути уражені території. Тим часом населення цього штату висловлює обурення невдалими спробами компанії Бритиш Петроліум вирішити проблему, яку вона створила.

Мешканці острова Ґранд-Айл у штаті Луїзіана обурені тим, що їх золотистий пляж ніхто не очищає від нафти.

«Ми прийшли на пляж. А його ніхто не чистить. Нас це обурило», – говорить Гана Леймон.

Сімнадцятирічна Гана Лемойн малює плакати, один з яких говорить «Ганьба, Бритиш Петроліум». Її батьки розвішують ці гасла вздовж єдиної великої дороги на острові.

Подібну думку висловлює також Вікі Леймон:

«Я вважаю, що вони роблять недостатньо. Я не відчуваю, що вони роблять усе можливе».

Компанія Бритиш Петроліум організувала групи очистки узбережжя від нафти. Щоправда, чимало місцевих мешканців не вірять в їх ефективність. Тим часом, нафта вже заполонила лагуну неподалік острова, де живуть і харчуються чисельні види птахів. Чимало рибалок вважають, що лагуну вже не врятувати.

Серед них є вирощувач устриць Флойд Лассейн:

«Подивіться. Це нафта. Вона як густа олія. Лагуна вже зруйнована. Ця рослинність загине за кілька днів».

Нафта вже почала впливати на життя птахів. Хоча відповідні служби та волонтери допомагають відмивати покритих нафтою птахів, чимало з них згинуть, кажуть експерти.

Орнітолог Джон Діндо говорить з чималим песимізмом:

«Навіть, коли люди відмивають птахів від нафти, багато з них гине. Ви не лише змиваєте нафту, яка на них налипла, а і природні масла, яких потребує тіло птахів. Таким чином виникає проблема з температурою тіла тварини. Тож навіть з допомогою людини багато птахів гине».

Нову хвилю обурення викликала новина, що спосіб, яким Бритиш Петроліум начебто змогла суттєво зменшити викид нафти в затоку, виявився мало ефективним. Компанії вдається відкачувати з пошкодженої труби лише близько 50% нафти. Решта й далі потрапляє у воду. Представники БП кажуть, що цього тижня вони зроблять нову спробу закупорити свердловину, яка, як вони сподіваються, стане нарешті вдалою.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG