Спеціальні потреби

Обама: Росія залишиться в ізоляції, поки Путін не припинить порушувати міжнародні зобов’язання


Путін на саміті «Великої двадцятки в Брісбені
Путін на саміті «Великої двадцятки в Брісбені

Як підкреслив президент Обама, виступаючи на саміті «Великої двадцятки» в Брісбені в неділю, санкції, введені Заходом щодо Москви у відповідь на підтримку сепаратистів у Східній Україні, продемонстрували свою ефективність. За словами Обами, західні критики тієї ролі, яку Росія грає в українській кризі, готові в разі потреби збільшити тиск на Москву, щоб спонукати президента РФ Володимира Путіна до співпраці в ім’я припинення військових дій поблизу російського кордону.

За словами президента Обами, Росія залишиться в ізоляції від міжнародного співтовариства, якщо президент РФ Володимир Путін буде, як і раніше, порушувати міжнародне право і міжнародні угоди і не поставить собі мету припинити конфлікт в Україні.

Виступаючи в неділю в Брісбені (Австралія) на закритті економічного саміту «Великої двадцятки», Барак Обама сказав: «В даний час введені нами санкції кусаються досить боляче». «У нас, – продовжував президент, – є в запасі можливості, і наші команди постійно мають на увазі механізми, що дозволяють підвищити тиск у разі необхідності».

ЗМІ наводять слова прем’єр-міністра Канади Стівена Гарпера, який сказав Путіну при зустрічі: «Я гадаю, що потисну вам руку, але сказати вам можу лише одне: «Вам слід забратися геть з України».

Прем’єр-міністр Австралії Тоні Еббот закликав Володимира Путіна до покаяння за малайзійський літак, збитий над Східною Україною, контрольованою сепаратистами, а голова уряду Великобританії Дейвид Камерон назвав російського лідера «громилом».

Володимир Путін відлетів з Австралії раніше, ніж було заплановано, заявивши, що йому необхідно виспатися. Втім, агентству РІА-Новини російський лідер заявив, що його ранній від’їзд не пов’язаний з напруженістю навколо України.

Тим часом президент України Петро Порошенко видав ряд указів про закриття державних установ у проросійській Східній Україні. Цей крок збільшує дистанцію між контрольованими сепаратистами Донецькою і Луганською областями та рештою України.

Крім того, минулої суботи російське державне телебачення показало фотографії, покликані довести, що пасажирський літак MH-17, збитий у липні над Східною Україною, був знищений українським винищувачем. Українські джерела заявили, що ці фотографії є підробленими.

Нагадаємо, що західні країни покладають відповідальність за інцидент на проросійських сепаратистів.

В неділю на місці аварії почалися роботи по збору уламків.

За словами Петра Порошенка, розв’язка кризової ситуації в Східній Україні повинна здійснюватися шляхом діалогу з підтримуваними Росією сепаратистами. Разом з тим президент України підкреслив, що армія України «бажає і здатна відповісти», якщо перемир’я буде остаточно зірвано.

За словами Путіна, він хоче досягти компромісу з Україною. Разом з тим Кремль заперечує факт відправки військових і зброї в регіони, контрольовані бойовиками.

Представники НАТО і спостерігачі від Євросоюзу повідомляють, що бачили, як на минулому тижні російсько-український кордон перетинали російські танки, військовослужбовці та вантажівки зі зброєю. Досягнута у вересні угода про припинення вогню порушувалася багаторазово, практично – з дня підписання.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG