Спеціальні потреби

Обама випереджає Ромні за симпатіями виборців у більшості штатів


Обама пішов у відрив
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
Direct link

Обама пішов у відрив

Ще до недавнього часу рейтинги обох кандидатів у президенти США були майже однакові. Однак, щойно оприлюднений відеозапис необережних висловлювань Ромні під час кампанії у травні та ряд об’єктивних факторів, як то пожвавлення економіки, штовхають все більше виборців на бік чинного президента. Так, за даними останніх опитувань, у виборчих перегонах Барак Обама випереджає свого опонента-республіканця.

Останнім часом Мітт Ромні намагається бути дуже обережним у своїх висловлюваннях, особливо зустрічаючись з представниками середнього класу:

«Моя кампанія зосереджена на усіх американцях, і я справді переживаю за них. Я занепокоєний тим, що за останні чотири роки життя американців стало важчим».

«Моя робота – не хвилюватися за цих людей. Я ніколи не переконаю їх, що вони самі мають нести відповідальність за своє життя».
Мітт Ромні.
Однак на відео, знятому таємною камерою під час зустрічі із спонсорами у травні, Ромні висловив дещо інше ставлення до прихильників Обами. Він сказав, що 47% виборців підтримають чинного президента, оскільки вони залежать від допомоги уряду:

«Моя робота – не хвилюватися за цих людей. Я ніколи не переконаю їх, що вони самі мають нести відповідальність за своє життя».

Президент Обама піддав такі висловлювання жорсткій критиці:

«Я зустрічаюся з республіканцями, подорожуючи країною. Це люди, які важко працюють і дбають про цю країну. І я вважаю, якщо ви хочете стати президентом, ви повинні працювати для всіх, а не лише для декого».

Аналітик Аллен Ліхтман каже, що необережні висловлювання можуть суттєво зменшити рейтинги Ромні:

«Ромні зробив величезну помилку, припустивши, що сказане залишиться в таємниці. Ми знаємо, що в наш час, все фотографується і записується на камеру. І ви не можете списати половину американців як людей, які залежні від держави, або не платять податків».

Такі коментарі ставлять Ромні у невигідне становище, особливо на фоні зростаючих виборчих симпатій Барака Обами. Виборці кажуть, що Обама значно краще розуміє їхні потреби та їхнє життя, ніж Ромні, і це проблема для останнього. Після партійних з’їздів рейтинги Обами дещо збільшились, не в останню чергу завдяки тому, що американці почали відчувати на собі покращення стану економіки.

«Економіка – була головним аргументом Ромні проти Обами. Зараз це не спрацьовує, як і майже будь-яке інше питання – національна безпека, закордонна політика, охорона здоров’я, особистий шарм – Обама у всьому попереду», – каже історик Аллен Ліхтман.

Політологи кажуть, що останнім шансом на реванш для Ромні можуть стати дебати, які відбудуться наступного місяця. Окрім дебатів самих кандидатів у президенти, у словесному поєдинку зійдуться і кандидати у віце-президенти. А це дає підстави сподіватись, що у Ромні все ще залишається шанс вирватись уперед.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG