Спеціальні потреби

Негайної військової загрози для країн НАТО немає, бо після анексії Криму укріпили колективну оборону – Столтенберг


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час пресконференції перед засіданням міністрів оборони Північноатлантичного альянсу у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, 14 лютого 2024 р. JOHN THYS/AFP
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час пресконференції перед засіданням міністрів оборони Північноатлантичного альянсу у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, 14 лютого 2024 р. JOHN THYS/AFP

Наразі немає негайної військової загрози для будь-якого члена НАТО, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час пресконференції у Брюсселі.

За його словами, невідворотної загрози немає, тому що з 2014 року країни НАТО значно посилили колективну оборону після незаконної анексії Криму Росією: “Ми маємо найсильніше підкріплення колективної оборони за десятиліття”.

Поки ми стоїмо разом, захищаємо один одного, ми в безпеці.
Єнс Столтенберг

Столтенберг додав: “Але ми ніколи не можемо сприймати мир як належне”. Він також згадав про "постійний ризик різних гібридних атак, кібернетичних та інших видів гібридних дій проти союзників НАТО". За його словами, збройні сили співпрацюють з цивільними, щоб подолати ці загрози.

"Разом ми представляємо 50% світової економіки та 50% військової могутності світу. Тож поки ми стоїмо разом, захищаємо один одного, ми в безпеці, ми запобігаємо нападу. І ми гарантуємо, що ми відстоюємо наші цінності через міцний трансатлантичний зв’язок", -- сказав Столтенберг про країни альянсу.

Як раніше повідомляв Голос Америки, інший посадовець НАТО, голова військового комітету альянсу адмірал Роб Бауер зазначав, що загроза з боку Кремля є найзначнішою і триває підготовка до конфлікту з Росією.

На думку Бауера, повномасштабна війна НАТО з Росією "може статися у будь-який час протягом наступних 20 років".

У 2024 році члени НАТО в Європі інвестують в оборону 380 мільярдів доларів США
Єнс Столтенберг

У 2024 році члени НАТО в Європі інвестують в оборону, за його словами, 380 мільярдів доларів США.

Єнс Столтенберг наголосив на історичному прогресі у видатках на оборону та висловив очікування що цього року 18 членів альянсу витрачатимуть 2% свого ВВП на оборону. За словами генсека альянсу, у 2024 році члени НАТО в Європі інвестують в оборону 380 мільярдів доларів США.

“З моменту прийняття інвестиційної обіцянки в 2014 році європейські союзники та Канада виділили понад 600 мільярдів доларів США на оборону, – сказав генсек НАТО. – Тому ми досягаємо реального прогресу”.

Столтенберг запевнив: “НАТО й надалі гарантуватиме, що в Москві не буде місця для прорахунків щодо нашої готовності та рішучості захищати всіх членів Альянсу”.

Міністри оборони у Брюсселі обговорять прогрес у нарощуванні виробництва боєприпасів, оскільки за останні кілька місяців НАТО погоджено відповідні контракти на десять мільярдів доларів.

Нові оборонні плани НАТО наразі випробовуються за допомогою навчань Steadfast Defender – найбільших навчань НАТО за десятиліття, у яких беруть участь приблизно 90 000 військовослужбовців з усіх 31 членів альянсу та Швеції.

Щодо підтримки України з боку НАТО, генеральний секретар підкреслив:

“З нашою допомогою відважні українці повернули собі половину захопленої Росією території, відкрили коридор у Чорному морі та завдають великих втрат російським силам”.

Столтенберг привітав нещодавнє рішення Європейського Союзу щодо нового пакету допомоги Україні та сказав, що розраховує і на рішення Конгресу США, оскільки “це не благодійність, це інвестиція у нашу власну безпеку”.

У четвер, 15 лютого, відбудеться засідання Ради Україна-НАТО за участю міністра оборони України Рустема Умєрова.

“Ми продовжуємо допомагати Україні наближатися до стандартів НАТО у всьому – від закупівель до логістики, – сказав Столтенберг. – А союзники продовжують здійснювати великі поставки зброї, обладнання та боєприпасів”.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG