Спеціальні потреби

Відмова Маска включити Starlink для українських операцій у Криму може змусити Пентагон переглянути процедури


Ілон Маск, архівне фото. REUTERS/Gonzalo Fuentes
Ілон Маск, архівне фото. REUTERS/Gonzalo Fuentes

Відмова засновника SpaceX Ілона Маска дозволити Україні використовувати супутниковий інтернет Starlink для операцій проти російських сил у Криму торік у вересні порушує питання про те, чи Пентагон у майбутньому має чіткіше повідомляти про використання у воєнних цілях послуг і продуктів, які Міноборони США купує у підрядників. Про це заявив міністр ВПС США Френк Кендалл, пише PBS.

На момент відмови Маска на запит Києва, у компанії не було військового контракту: він безплатно надавав Україні термінали у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії. Проте за кілька місяців американські військові профінансували ці послуги для України та офіційно уклали із Starlink контракт на продовження підтримки. Пентагон не розкриває умови або вартість цього контракту, посилаючись на питання безпеки.

Переглянути свої відносини з Маском закликала Пентагон і сенаторка США від Демократичної партії Елізабет Воррен. Воррен, яка входить до Комітету Сенату зі збройних сил, також заявила, що законодавці мають розслідувати епізод, коли Маск, буцімто, зірвав атаку українських військових в Криму.

"Конгрес має розслідувати, що трапилось і чи маємо ми відповідні інструменти, щоб забезпечити, що міжнародну політику веде уряд, а не один мільярдер", - наводить Bloomberg слова сенаторки.

Нагадаємо, письменник Волтер Айзексон у новій біографії Ілона Маска написав, що бізнесмен нібито таємно відключив роботу Starlink біля узбережжя Криму, що зірвало українську атаку підводними дронами по півострову через страх застосування Росією ядерної зброї у відповідь. Пізніше Айзексон та Маск уточнили, що він відмовився його там активізувати супутниковий інтернет на "екстрений запит від державних органів (України)" через побоювання "ескалації конфлікту". Пізніше Маск заявив, що своїми діями він не зрадив США, тому що США не оголошували війну Росії.

Як пише PBS, Пентагон покладається на SpaceX набагато більше, ніж лише у питанні допомоги Україні, і невпевненість у тому, що Маск або будь-який інший комерційний постачальник може відмовитися надавати послуги в майбутньому конфлікті, змусила військових планувальників космічних систем переглянути те, що має бути чітко розписано в майбутніх угодах, сказав Кендалл журналістам на з'їзді Асоціації ВПС у Меріленді.

"Якщо ми збираємося покладатися на комерційні структури або комерційні системи для оперативного використання, ми повинні мати певні гарантії, що вони будуть доступні, - сказав Кендалл. - Інакше вони є зручністю і, можливо, економією в мирний час, але вони не те, на що ми можемо покластися під час війни".

SpaceX має контракт на допомогу команді повітряної мобільності ВПС у розробці ракетного корабля, який би швидко переміщував військові вантажі в зону конфлікту або зону лиха. Не уточнюючи SpaceX, генерал Майк Мініган, голова Командування з повітряної мобільності, сказав: "Американська промисловість має чітко розуміти весь спектр того, для чого її можна використовувати".

Таким чином відмова Маска в Україні привернула увагу до того, чи потрібне формулювання, за яким компанія, що надає військову підтримку під час війни, повинна погодитися, що ця підтримка може бути використана в бойових діях. Зокрема Ендрю Хантер, помічник міністра ВПС із закупівель, технологій і матеріально-технічного забезпечення, підкреслив, що якщо Пентагон оплачує послуги чи технології для обслуговування місій, "очікується, що це буде використовуватися для цілей", що можуть включати й "підтримку бойових операцій".

Днями державний секретар США Ентоні Блінкен в інтерв'ю CNN заявив, що США сподівається, що технологія Starlink "залишиться повністю доступною" для українських військових, поки вони захищають свою територію.

У липні Воррен закликала урядову Комісію з цінних паперів і бірж розпочати розслідування подвійної ролі Маска в управлінні компаніями Tesla і Twitter (X). Через кілька днів після того корпорація Маска вручила їй повістку, з вимогою надати документи щодо спілкування сенаторки із цією урядовою комісією. Також Федеральна торговельна комісія проводить розслідування щодо конфіденційності та використання даних в мережі X.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG