Спеціальні потреби

Керрі: удару по Сирії не буде, якщо Асад здасть хімічну зброю


Операція у Сирії не має підтримки у США
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Операція у Сирії не має підтримки у США

Державний секретар США Джон Керрі виступив на підтримку військових дій проти сирійського уряду, наполягаючи, що є вагомі докази його відповідальності за здійснену минулого місяця хімічну атаку. Він запропонував мирний вихід з ситуації: президент Сирії Башар Асад повинен здати арсенал хімічної зброї до кінця цього тижня. Таку заяву він зробив під час спільної прес-конференції у Лондоні з британським міністром закордонних справ Вільямом Гейґом.

За словами Керрі, Сирія може уникнути удару, якщо здасть всю наявну в її арсеналах хімічну зброю і допустить в країну інспекторів, проте на це він не розраховує.

Щодо військової операції, за словами Керрі, бездіяльність стало б для президента Башара Асада та інших супротивників США у регіоні «привітанням з перемогою».

Як зазначив держсекретар Керрі, у США є вагомі докази того, що сирійський уряд дав розпорядження щодо проведення атаки з використанням хімічної зброї. «Є свідчення про те, як високопоставлені представники режиму віддавали такі накази і брали участь у підготовці та організації атаки, звітуючи про це безпосередньо президентові Асаду», - заявив Керрі.

Він вказав на заяви Асада, який в ході інтерв'ю CBS News відкинув звинувачення на свою адресу і пригрозив помститися за них. Держсекретар також попередив про те, що у разі бездіяльності світового співтовариства, в Сирії і за її межами можуть початися серйозні наслідки.

«Якщо ви хочете привітати Іран і «Гезболлу» з перемогою, сказавши їм: «можете робити, що завгодно», тоді нічого робити не треба. Ми вважаємо, що це небезпечно, і в майбутньому це загрожує нам більш серйозними проблемами, якщо зараз ми не готові прийняти і відстояти певну позицію», - заявив Керрі.

Раніше в понеділок міністр закордонних справ Сирії заявив, що військовий удар США може звести нанівець зусилля з проведення мирної конференції в Женеві для обговорення політичного вирішення конфлікту.

Виступаючи в понеділок у Москві на спільній прес-конференції з главою російського МЗС Сергієм Лавровим, Валід Моаллем висловив припущення, що хімічна атака, в організації якої Вашингтон звинувачує президента Асада, можливо, була лише приводом для військового втручання, а президент Обама, можливо, підтримує терористів.

Сирійський міністр сказав, що зовсім доречно Сирії запитатися, які справжні наміри США, які хочуть застосувати силу, діючи з «Фронтом ан-Нусра» та іншими подібними організаціями.

Держсекретар США не уточнив, чи розпорядиться президент Обама про початок військових дій проти Сирії, якщо не отримає схвалення Конгресу, проте він зазначив, що удар по Сирії, що послабляє її війська, міг би допомогти домогтися проведення мирних переговорів, які, за словами Керрі, є єдиним способом покласти край громадянській війні, яка триває вже пона два роки.

За словами Керрі, чільні представники американського Конгресу ознайомилися з засекреченими доказами, які не були оприлюднені в цілях безпеки. Керрі також зазначив, що, маючи досвід роботи в Сенаті, розуміє ставлення деяких конгресменів, а також багатьох американців, які не бажають, щоб країна була втягнутою в ще одну війну на Близькому Сході.

«Однак мова йде не про це. Ми повинні пояснити людям, що про війну мова не йде, ми не збираємося починати війну і піддавати життя людей під загрозу. Ми можемо притягти до відповідальності Башара Асада, не задіявши наземні війська і не вступаючи в тривалу кампанію. Йдеться про обмежені, короткострокові і цілеспрямовані зусилля», - підкреслив він.

Керрі пояснив це в ході низки зустрічей з європейськими та близькосхідними лідерами в Європі, де він провів останні кілька днів. За його словами, багато хто з них підтримали цю точку зору.

Керрі також розповів, що його зустріч з палестинським лідером Махмудом Аббасом в неділю ввечері була дуже продуктивною. За словами державного секретаря, його надихає рішучість палестинських та ізраїльських представників у їх прагненні продовжувати переговори, незважаючи на розбіжності.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG