Спеціальні потреби

Іран привітав турецьку пропозицію про ядерні переговори з Європейським Союзом


Міністр закордонних справ Ірану Манучер Моттакі привітав турецьку пропозицію про те, щоб Тегеран розпочав переговори з високим представником Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Кетрин Аштон на тему іранської ядерної програми.

Моттакі сказав у п’ятницю, що переговори в ядерних питаннях між Іраном і високопоставленою представницею ЄС могли б відбутися в Туреччині, яка запропонувала бути господарем зустрічі. Він зробив таку заяву в Стамбулі після переговорів з міністром закордонних справ Туреччини Ахметом Давотоглу.

Провідні країни Європейського Союзу – Великобританія, Франція і Німеччина – а також Сполучені Штати, чинять тиск, щоб Рада Безпеки ООН проголосила нові санкції проти Ірану для покарання його за продовження ядерної програми, яка може мати військове застосування.

Вашингтон і союзники звинувачують Іран у тому, що він таємно намагається виготовити ядерну зброю, однак Тегеран твердить, що його ядерна програма мирного призначення.

Туреччина і Бразилія, які є непостійними членами Ради Безпеки ООН, виступають проти нових санкцій щодо Ірану і недавно збільшили свої зусилля з метою врегулювання суперечки між Тегераном і західними країнами дипломатичним шляхом.

Тимчасом в суботу президент Сирії Башар Ассад висловив підтримку зусиллям Туреччини щодо пошуків дипломатичної розв’язки суперечки з приводу іранської ядерної програми. Ассад був в Анкарі для переговорів зі своїм товаришем Абдуллою Гюлем.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG