Спеціальні потреби

Іран запросив інспекторів МАГАТЕ відвідати свій ядерний об’єкт


Генеральний директор МАГАТЕ Юкія Амано
Генеральний директор МАГАТЕ Юкія Амано
Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило, що Іран запросив його службовців відвідати на початку наступного місяця установку виготовлення важкої води. Генеральний директор агентства Юкія Амано заявив у четвер, що Тегеран запросив інспекторів на об’єкт Арак восьмого грудня.

Це вперше за два роки Тегеран дозволив інспекторам прибути на об’єкт продукції важкої води.

Запрошення надійшло через кілька днів після того, як Іран погодився на тимчасову угоду з постійними членами Ради Безпеки ООН і Німеччиною. В угоді передбачено, що Іран обмежить частини своєї ядерної програми в заміну на пом’якшення деяких міжнародних санкцій.

Згідно з шестимісячною угодою, Іран може продовжувати збагачення урану, але лише до п’яти відсотків, який придатний для виготовлення електроенергії. Проте він мусить нейтралізувати запаси 20-відсоткового урану, який застосовується у медичних дослідженнях, але при дальшому збагаченні може також бути використаний для виготовлення ядерної зброї.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG