Спеціальні потреби

Про що домовились з Іраном?


Французький міністр закордонний справ Лоран Фабіус заявив, що вже протягом наступного місяця Європейський Союз зніме деякі санкції з Ірану, зазначивши однак, що пом’якшення санкцій буде «обмеженим, чітко обумовленим та зворотнім».

Ця заява пролунала після того, як у неділю Іран та міжнародні дипломати нарешті завершили майже десять років диспуту, уклавши тимчасову угоду про перші кроки для згорнення ядерної програми Ірану та полегшення міжнародних санкцій, накладених на Тегеран. Ізраїль уже виступив з жорсткою критикою угоди, назвавши її історичною помилкою та наголосивши, що документ ніяким чином не зупинить Іран від розробки ядерної зброї.

Перша за 30 років "висока" зустріч США-Іран
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00
Міністри закордонних справ шести найбільших потуг світу та їх іранський колега потисканням рук та емоційними обіймами ознаменували досягнення угоди, яка стала результатом майже 10-ти років дискусій та переговорів. Президент США Барак Обама прокоментував це досягнення з Білого дому:

«Дипломатія відкрила новий шлях до безпечнішого світу, майбутнього, де ми зможемо бути певними, що іранська ядерна програма носить мирний характер і не направлена на створення ядерної зброї.

Головним каменем спотиканням на шляху досягнення угоди була непохитність Ірану щодо його права збагачувати уран. США наполягають, що міжнародна спільнота не передбачає такого права для всіх держав. Про це ще раз наголосив держсекретар США Джон Керрі:

Іран і США - від погроз до дипломатії?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00
«Цей перший крок ні в якому разі не означає, що Іран залишає за собою право на збагачення урану. І тут не може бути ніяких інтерпретацій, документ не передбачає цього права».

Натомість міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф публічно наполягає, що таке право у його країни повинно бути. Втім, тон його заяви та підібрані слова свідчать, що Іран погоджується з текстом угоди, в якій не визнається, що в Ірані діє ядерна програма, але не передбачається що ця країна може і далі збагачувати уран:

«У кількох місцях, принаймні двічі, у документі зазначено, що Іран збереже свою ядерну програму. Я вважаю, що це є нашим правом, ми ним користуємось та лише вимагаємо поважати це право».

Відповідно до американської інтерпретації угоди, Іран повинен буде заморозити ті частини ядерної програми, які можуть мати військове застосування, знищити збагачений до майже збройового рівня уран та дозволити проведення ретельних інспекцій.

Зроблено лише перший крок. Попереду – шість місяців переговорів для досягнення довготривалої угоди, яка гарантуватиме, що Іран не виготовлятиме ядерної зброї.
В обмін, Іран отримає доступ до семи мільярдів доларів, які були заморожені на рахунках у західних банках, що полегшить наслідки економічних санкцій. Однак, найсуворіші санкції відносно експорту іранської нафти та його банківської системи залишатимуться в силі.

Хоча, виробництво нафти Іраном у найближчому майбутньому не збільшиться, аналітики кажуть, що принаймні наявність угоди заспокоює світові ринки.

Угода обмежує експорт нафти Іраном до одного мільйона барелів на день.

Фінансові ринки США, Європи та Азії на підписання угоди вже відреагували позитивно. Скільки протримається позитивна тенденція, залежить від того, чи зможуть сторони на практиці реалізувати задекларовані наміри.

Зволікання США сприймають як слабкість?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00
Говорить Марк Фітцпатрік з Міжнародного інституту стратегічних досліджень:

«Лише імплементація цих домовленостей насправді покаже, наскільки обидві сторони готові до співпраці. Дуже важливо, щоб обидві сторони виконали свої зобов’язання, щоб скептики з обох сторін запевнились, що вони здатні домовитись і дотриматись свого слова».

Зроблено лише перший крок. Попереду – шість місяців переговорів для досягнення довготривалої угоди, яка гарантуватиме, що Іран не виготовлятиме ядерної зброї. В обмін Іран домагається зняття накладених на нього санкцій, які за оцінками, завдали збитки економіці Ірану у понад 120 мільярдів доларів.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG