Спеціальні потреби

США застерігають Іран від нападу на Ізраїль


Президент США Джо Байден відповідає на питання журналістів, піднімаючись на борт Air Force One, 12 квітня 2024 р. SAMUEL CORUM/AFP
Президент США Джо Байден відповідає на питання журналістів, піднімаючись на борт Air Force One, 12 квітня 2024 р. SAMUEL CORUM/AFP

Сполучені Штати перебувають у стані підвищеної готовності через активізацію можливих конфліктів на Близькому Сході, а президент країни Джо Байден застерігає, що атаки Ірану можуть відбутися “скоріше, ніж пізніше” та оголосив “суворе публічне попередження” Тегерану із закликом не вдаватися до нападу, інформує CNN.

CША, пише телеканал на своєму сайті, готові допомогти перехопити будь-яку зброю, запущену по їхньому союзнику Іраном, оскільки конфлікт між Іраном та Ізраїлем означатиме серйозну ескалацію в регіоні.

Як повідомляв Голос Америки, ізраїльський міністр закордонних справ Ісраель Кац попередив Іран не атакувати Ізраїль з іранської території. Інакше, як заявив міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант, буде "рішуча наступальна дія на територію того, хто атакує".

“Якщо Іран атакує зі своєї території, Ізраїль відповість і атакує Іран”, – написав глава МЗС Ізраїлю Кац у на платформі X (колишній Twitter).

За інформацією джерел CNN, американська розвідка США спостерігала, як Іран переміщує військові засоби всередині країни, включаючи безпілотники та крилаті ракети, сигналізуючи про можливі атаки ізраїльських цілей.

“Ми віддані захисту Ізраїлю … будемо підтримувати Ізраїль, ми допоможемо захистити Ізраїль, і Іран не досягне успіху”, – сказав Байден 12 квітня у Білому домі журналістам, відповідаючи на запитання.

Загрозу іранських ударів Байден назвав “реальною”. США переглядають і власні позиції у регіоні, хоча не очікують ударів по американських силах.

“Було б необачно не переконатися, що ми належним чином підготовлені”, — прокоментував такі дії речник Ради національної безпеки Джон Кірбі.

Як повідомляє Sky News, Ізраїль очікує від ЄС накладення санкцій на Іран за морське піратство та підтримку злочинів ХАМАСу.

Ізраїльські військові, пише Sky News, заявляють, що Іран “понесе наслідки” за захоплення судна, “пов’язаного з Ізраїлем” та за “рішення про подальшу ескалацію ситуації” у регіоні.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG