Спеціальні потреби

Нетаньягу каже, що визначено дату атаки на Рафах. США виступають проти цього


Люди біжать за вантажівкою із гуманітарною допомогою у Газі, 9 квітня 2024.
Люди біжать за вантажівкою із гуманітарною допомогою у Газі, 9 квітня 2024.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що дата наземного вторгнення в місто Рафах на півдні Гази була призначена, а бойовики ХАМАС, визнаного у США терористичним угрупованням, розглядають останню пропозицію щодо припинення вогню та угоди про звільнення заручників.

"Сьогодні я отримав детальний звіт про переговори в Каїрі, - сказав ізраїльський лідер в Єрусалимі. - Ми постійно працюємо над досягненням наших цілей, насамперед звільненням усіх наших заручників і досягненням повної перемоги над ХАМАС."

"Ця перемога вимагає входу в Рафах і ліквідації там терористичних батальйонів. Це станеться. Є дата", - сказав він, не назвавши цієї дати.

США негайно дорікнули Нетаньягу. Речниця Пентагону сказала: "Ми чітко заявили, що не підтримуємо операції в Рафаху".

"Ми хочемо побачити надійний план того, як вони будуть проводити там будь-які операції", враховуючи "суттєві" гуманітарні занепокоєння щодо понад мільйона палестинських мирних жителів, які перебувають там, заявила заступниця прессекретаря Пентагону Сабріна Сінгх і додала: "Ми не бачили їхнього офіційного плану".

У переговорах про припинення вогню в Каїрі на вихідних брали участь глава Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс, а також представники Ізраїлю, ХАМАС і Катару. Білий дім схарактеризував переговори як "серйозні".

"Зараз пропозицію було представлено ХАМАС, і ми чекаємо відповіді ХАМАС, — сказав журналістам речник Ради національної безпеки Джон Кірбі. - Тепер від ХАМАСу залежить, чи це здійсниться".

Кірбі відмовився обговорювати деталі запропонованої угоди, додавши, що "це був би один із найнадійніших способів зірвати це".

Початок переговорів щодо припинення вогню та звільнення заручників у поєднанні з загрозою продовження війни відбувся через кілька днів після того, як президент США Джо Байден попередив Нетаньягу про можливість зміни підтримки США військових зусиль Ізраїлю.

Байден вимагав, щоб Ізраїль негайно надав більше гуманітарної допомоги в зону бойових дій, щоб допомогти палестинцям, що голодують, і надати можливість перемовникам досягти негайного припинення вогню.

Вимоги Байдена з'явилися після того, як ізраїльська авіація вбила семеро міжнародних гуманітарних працівників, які намагалися доставити їжу в Газу.

За словами Пентагону, міністр оборони США Ллойд Остін під час телефонної розмови в понеділок із міністром оборони Ізраїлю Йоавом Галлантом підтвердив це повідомлення.

Остін обговорив необхідність "різко збільшити доставлення гуманітарної допомоги в Газу", а також розслідування ізраїльськими військовими удару, в результаті якого загинули працівники гуманітарної групи World Central Kitchen.

"Міністр Галлант надав подробиці про виведення Армії оборони Ізраїлю з частин Гази та майбутнє кампанії Ізраїлю проти ХАМАС, — сказав прессекретар Пентагону генерал-майор Пет Райдер. - Міністр Остін висловив свою відданість підтримці безумовного повернення всіх заручників і висловив сподівання, що поточні переговори призведуть до призупинення військових дій".

Кірбі сказав, що в неділю: "Ми бачили, як понад 300 вантажівок [гуманітарної допомоги] в'їхали в Газу, і це прогрес. Але, очевидно, нам потрібно побачити, як ця кількість зросла, і ми повинні бачити її стійкою, щоб дійсно вирішити жахливу гуманітарну ситуацію в Газа".

Ізраїльські посадовці також мають відвідати Білий дім найближчими днями, щоб почути занепокоєність США щодо можливого наступу Ізраїлю на Рафах.

"Ми не підтримуємо велику наземну операцію в Рафаху, - сказав Кірбі. - Ми також не бачимо жодних ознак того, що така масштабна наземна операція є неминучою, або що ці війська [виведені з Хан-Юніса] передислокуються для такого роду наземної операції".

Вважається, що ХАМАС все ще тримає близько 100 заручників у Газі, серед приблизно 250 осіб, захоплених під час несподіваної атаки на Ізраїль 7 жовтня, у результаті якої загинули 1200 людей.

Станом на середину лютого було звільнено 112 заручників, більшість з яких під час тижневого перемир'я в листопаді, а ще 36, як вважають, загинули або були вбиті в Газі протягом шести місяців боїв.

Міністерство охорони здоров'я Гази, яке контролює ХАМАС, повідомляє, що в результаті контрнаступу Ізраїлю загинуло понад 33 000 людей, дві третини з яких жінки та діти. Як повідомляє ізраїльська армія, загальна кількість загиблих включає тисячі бойовиків.

У статті використано матеріали Reuters, Associated Press і Agence France-Presse.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG