Спеціальні потреби

Ізраїль обіцяє удар по Ірану у випадку обіцяної іранської "помсти" за розбомблене консульство


Похорон загиблих внаслідок удару по іранському консульству в Сирії, в якому Іран звинуватив Ізраїль. Тегеран, 5 квітня 2024 р. Фото: ATTA KENARE/AFP
Похорон загиблих внаслідок удару по іранському консульству в Сирії, в якому Іран звинуватив Ізраїль. Тегеран, 5 квітня 2024 р. Фото: ATTA KENARE/AFP

Ізраїльський міністр закордонних справ Ісраель Кац попередив Іран не атакувати Ізраїль з іранської території. Інакше, як заявив міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант, буде "рішуча наступальна дія на територію того, хто атакує".

“Якщо Іран атакує зі своєї території, Ізраїль відповість і атакує Іран”, – написав глава МЗС Ізраїлю Кац у на платформі X (колишній Twitter).

Глава Міноборони Галлант, виступаючи перед ізраїльськими військовими, додав: "Ми будемо знати, як дуже швидко відреагувати рішучою наступальною дією на територію того, хто атакує нашу територію, незалежно від того, де вона знаходиться, на всьому Близькому Сході. ... Одна з речей, яку ми удосконалили за багато років, це те, що ворог ніколи не знає, які сюрпризи ми йому готуємо".

Заяви пролунали через тиждень після того, як Ізраїль, як підозрюють, завдав удару по консульству Ірану в столиці Сирії.

Після цього духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї заявив, що Ізраїль “має бути покараний” за напад на консульство.

Як повідомляв Голос Америки, ізраїльські військові літаки, ймовірно, розбомбили посольство Ірану в Сирії 1 квітня, у результаті чого, за даними Ірану, було вбито сім іранських військових радників, включаючи трьох старших командирів, що є серйозною ескалацією у війні Ізраїлю з його регіональними противниками.

“Коли вони атакували територію нашого консульства – це ніби вони напали на нашу територію”, – цитує Хаменеї державне телебачення Ірану.

В останні роки Ізраїль завдавав кілька авіаударів у Сирії по об’єктах, пов’язаних з Іраном, нагадує англомовна служба Голосу Америки.

Між ізраїльськими силами та бойовиками "Хезболли" в Лівані, яких підтримує Іран, відбуваються часті транскордонні сутички.

Іран також підтримує бойовиків-хуситів у Ємені, які кілька місяців здійснювали напади на комерційні судна в Червоному морі та Аденській затоці.

Лондонська газета Elaph News цитує анонімного “західного представника служби безпеки”, який повідомив, що останніми днями Ізраїль проводить навчання військово-повітряних сил, включно з підготовкою до націлювання на іранські ядерні об’єкти та іншу ключову інфраструктуру, пише видання The Times of Israel.

А неназвані джерела в розвідці США повідомили CNN, що Іран навряд чи прямо атакуватиме Ізраїль через побоювання американських та ізраїльських репресій, а натомість може спонукати свої проксі сили у регіоні розпочати атаки від його імені найближчими днями.

Іран не визнає держави Ізраїль, і ці дві країни роками ведуть тіньову війну, нагадує The Times of Israel.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG