Спеціальні потреби

Імміграційне питання знову на порядку денному перед виборами у США


Проблема нелегальних іммігрантів вкотре опинилася у центрі американського суспільства. Цими днями Верховний суд США розглядає правомірність закону про імміграцію, що був прийнятий у штаті Аризона. Не всі підтримують застосування жорстких методів щодо нелегалів, однак розуміють, що це питання треба комусь вирішувати. За деякими даними, у США перебуває близько 12 мільйонів людей без прав на проживання чи роботу. Приймати реформу у рік президентських виборів – справа ризикована, адже можна втратити голоси потенційних виборів. Утім, у Нью-Йорку, де мешкають мільйони легальних і нелегальних іммігрантів, це питання, як виглядає, не матиме суттєвого впливу на результати виборів.

Мудасар Хан приїхав до Сполучених Штатів з Пакистану у підлітковому віці. Сьогодні він успішний бізнесмен, власник магазину електроніки в Нью-Йорку. Хан розповів, що його батьки 12 років чекали на дозвіл емігрувати до США, тому він розуміє людей, які намагаються потрапити в Америку, навіть нелегально.

Нелегальна імміграція не є проблемою серед вихідців з країн Південної Азії, які мешкають у Нью-Йорку. Їх, наприклад, більше непокоїть, стагнація на ринку праці. Хан каже, що, особисто, він проти амністії нелегалів:

«Я проти їх легалізації, але потрібно дійти якогось компромісу, щоби все було справедливо».

Якраз питання справедливості і викликає у США запеклі дебати. Одні стверджують: нелегали порушили закон, коли потрапили у цю країну, вони займають робочі місця американців і їх треба депортувати. Імміграційний адвокат філіппінського походження Джей-Ті Мелонґа не погоджується з таким підходом:

«Ви не можете депортувати усі 12 мільйонів, ви не можете відправити усі 12 мільйонів до в’язниці. Але в даний момент вони не можуть вирішити своє місце проживання правовим способом».

Законопроект, який знаходиться на розгляді Конгресу, передбачає надання громадянства молодим нелегальним іммігрантам, які закінчили у США школу чи служили у війську. Однак багато законодавців-республіканців проти цього, включно з Міттом Ромні, ймовірним кандидатом на посаду президента:

«Я за те, щоб люди прибували сюди легально. Тому я виступаю за те, щоби огородити кордон стіною, посилити прикордонну службу і карати працедавців, які наймають на роботу нелегалів».

За президента Барака Обами зі Сполучених Штатів було депортовано рекордну кількість нелегалів – приблизно 400 тисяч на рік. То ж не дивно, що останні дослідження показують, що кількість мексиканців, які нелегально перетинають кордон зі США, постійно зменшується.

Але навіть якщо імміграційне питання буде домінувати напередодні президентських виборів-2012, Мудасар не очікує великих змін:

«Я був свідком багатьох виборів. Щоразу вони говорять про імміграцію. Але коли доходить до діла, то нічого конкретного не стається. Думаю, це робиться для того, щоби заручитися голосами, а коли вибори закінчуються, про обіцянки швидко забувають».

Імміграційна реформа, бодай у Нью-Йорку, навряд чи вплине на хід президентських виборів. Навіть місцеві республіканці визнають, що мільйони легальних іммігрантів, які мешкають у місті, віддають свої голоси за Барака Обаму.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG