Спеціальні потреби

Верховний Суд США слухає аргументи прихильників та опонентів нового імміграційного закону Аризони


Противники прийнятого в Аризоні закону про імміграцію, вимагаючи від суддів його відміни, звертаються до релігії. Його ж прихильники, стверджуючи, що закон покликаний приборкати незаконну імміграцію, спираються на патріотичні гасла.

Роза Кабезас прилетіла з Аризони, щоб особисто бути присутньою на слуханнях. Вона - незаконна іммігрантка, яка живе у США з трирічного віку.

«Я припинила їздити за кермом, аби тільки моя мама та тато не переживали, що у будь-який момент мене можуть зупинити та депортувати», - каже молода жінка.

Пем Пірсон також з Аризони, але вона - громадянка США. Пірсон називає наплив майже півмільйона нелегалів до Аризони загарбанням її країни.

«Я просто втомлена платити за їх медичну опіку та навчання їх дітей», - говорить Пем.

Тим часом всередині судової зали судді слухали виступ адвоката уряду. Навіть ліберально налаштована суддя Соня Сотомайор заявила, що позиція уряду не достатньо підкріплена аргументами. Суддя-консерватор Антонін Скалія не приховував свого здивування від твердження адвоката, що «штат не має права закрити свої кордони для людей, які не мають законного права там перебувати».

Нині у США проживає понад 11 мільйонів нелегалів, і як розв’язати цю ситуацію залишається проблемним питанням вже протягом багатьох років.

«Наша країна просто безвідповідально не втілює у життя чіткі, писані закони. Якщо цього не може зробити федеральний уряд, у такому разі Аризона має це зробити самостійно», - говорить прихильник нового закону Кен Моро.

Остаточне рішення Верховний суд має винести у червні, коли до президентських виборів залишатиметься п’ять місяців. Відтак, у фінальних стадіях президентських перегонів імміграційне питання обговорюватиметься все гучніше.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG