Спеціальні потреби

Штайнмаєр попереджає про ризики озброєння України


Франк-Вальтер Штайнмаєр
Франк-Вальтер Штайнмаєр

Німеччина вважає, що кращої альтернативи «нормандському формату» щодо перемир’я в Україні не існує.

Міністр закордонних справ Німеччини закликає набратися «стратегічного терпіння» на роки і віри у дипломатію. Оглядачі засумнівалися в ефективності такого підходу. Франк-Вальтер Штайнмаєр назвав терміни, відколи їхній підхід в Україні можна вважати невдачею.

«Нормандський формат» переговорів та Мінські домовленості є пріоритетним шляхом розв‘язання ситуації, що склалася – запевняє міжнародну спільноту глава німецької дипломатії. Франк-Вальтер Штайнмаєр не впевнений, що перемир’я на сході України буде успішним, але зауважує, що інші шляхи вирішення конфлікту – як то надання летальної зброї для української армії – також не мають гарантій на успіх.

«У випадку (якщо Україна отримає летальну зброю – ред..) є реальна небезпека, що ми переведемо цей конфлікт в нову фазу, під час якої в якийсь момент конфлікт повністю вийде з-під контролю і досягне точки неповернення».

Якщо підтримувані Росією сепаратисти вдадуться до атаки у напрямку Маріуполя, якщо вони захоплять Маріуполь, це буде інша справа
Франк-Вальтер Штайнмаєр

Глава МЗС Німеччини закликає усі сторони переговорів запастися «стратегічним терпінням», позаяк дипломатичний процес може забрати роки. Він також розповів, за яких умов Німеччина визнає провал Мінських домовленостей і почне розглядати інші варіанти:

«Якщо підтримувані Росією сепаратисти вдадуться до атаки у напрямку Маріуполя, якщо вони захоплять Маріуполь, це буде інша справа. Тоді Мінська угода не може бути основою процесу. На даний час я не можу сказати, що тоді б відбулося, але в цьому випадку ми мали б визнати, що стратегія, яку ми просуваємо із Францією у «нормандському форматі» зазнала б невдачі. Але я сподіваюсь, до цього не дійде».

Те, що Захід не виробив чіткої стратегії у випадку атаки на Маріуполь, українська сторона вважає помилкою.

«Ми хочемо розуміти, що будуть робити США та Європа, якщо справді наступ продовжиться. Має бути чіткий план у Заходу, і він має бути озвучений сьогодні, що якщо Росія подумає далі йти із сепаратистами на Маріуполь, то вона матиме такі й такі наслідки, які повинні бути абсолютно жорсткими», заявив посол України в США Олександр Моцик.

Має бути чіткий план у Заходу, і він має бути озвучений сьогодні
Олександр Моцик

Посол нагадує німецькому дипломату, що Україна розраховує на підтримку світу у захисті своєї території:

«Україна, на яку напали, має право захищатися і має право принаймні на оборонну зброю».

Кіт Сміт із Центру аналізу європейської політики каже, що не бачить проблеми в наданні Україні оборонної зброї і, що в цьому питанні він не погоджується з міністром Штайнмаєром.

Авторитетний у США оглядач також висловлює сумніви щодо ефективності «нормандського формату». Він зауважує, що проблемними питаннями в Україні залишаються не лише Донбас, але й статус Криму.

Чи можливо Європа віддає Крим за мир на Донбасі?
Кіт Сміт

«Ніхто не запитав Францію та Німеччину чи вживають вони кроків, щоб Крим не став замороженим конфліктом. Чи можливо Європа віддає Крим за мир на Донбасі? Я думаю, це важливо, щоб українці та інші запитали, яка позиція ЄС щодо Криму? Чи вони будуть втримувати санкції, поки не будуть вжиті кроки для зміни статусу Криму».

Міністр закордонних справ Німеччини під час свого триденного візиту до США обговорив ситуацію в Україні з державним секретарем США Джоном Керрі, радником президента США Сюзан Райс, також із американськими законодавцями. Штайнмаєр закликав західних партнерів діяти спільно при розв’язанні конфлікту в Україні.

Дивітьмя також: Влітку вистачило би кількасот "Джавелінів", а тепер потрібна інша зброя - експерт

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

XS
SM
MD
LG