Спеціальні потреби

Україна готова судитися з Росією в газовій суперечці


Україна готова судитися з Росією в газовій суперечці
Україна готова судитися з Росією в газовій суперечці

Україна готова через суд вимагати розірвання багаторічних контрактів щодо постачання в країну російського газу. Про це президент України Віктор Янукович заявив в інтерв'ю виданню «Коммерсантъ-Украина». Підставою для скасування угод глава держави вважає невиконня міждержавних угод, укладених з Росією в 2004-му році. Вони, мовляв, передбачають щорічне узгодження сторонами цін на паливо та обсягів постачання. Віктор Янукович заявляє про відсутність прогресу на міждержавних переговорах і каже, що суперечку двох країн можуть вирішити Стокгольмський суд і Міжнародний арбітраж у Гаазі:

«Півтора року переговорів не увінчалися успіхом – так колись же їх потрібно закінчувати! Позиція Росії для нас категорично неприйнятна, і якщо вона не зміниться, ми підемо в Міжнародний арбітраж. Матеріали для подання до суду ми фактично оформили. Ми абсолютно впевнені, що міжнародні договори порушено».

Янукович нарікає, що укладені в 2009-му році контракти призвели до значних фінансових втрат для країни – за російський газ доводиться платити майже 20% від бюджету країни. Формулу ціни він називає сумнівною:

«Якщо подивитися на реальні ціни, наприклад, у Німеччині, то ми платимо приблизно на $200 більше. І ми б хотіли зрозуміти, за що нас карають! Для нас ця переплата становить 5-6 млрд доларів щороку. А за десять років контракту – $60 мільярдів!»

Водночас українські урядовці запевняють, що країна дотримуватиметься існуючих угод і платитиме за поставки палива допоки суперечку не владнають. Сьогодні «Нафтогаз України» повідомив про вчасне перерахування «Газпрому» оплати поставок в повному обсязі. В правлячій партії заперечують можливість повторення конфлікту, який призведе до перервання постачання газу європейським споживачам.

Однак, домовлятися із російськими партнерами українській владі відтепер буде ще складніше. «Газпром» сьогодні заявив про початок заповнення газом нитки газогону «Північний поток», який постачатиме паливо дном Балтійського моря в обхід української ГТС. Прем'єр-міністр Володимир Путін, який особисто був присутнім на відкритті, заявив про втрату Україною ексклюзивного становища транзитної держави. Керівництво «Газпрому» запевняє, що згідно з графіком йдуть роботи щодо проекту «Південний поток», який в перспективі здатний перебрати на себе значну частину транзитного газу. В російській монополії також заперечили слова українського президента про значну різницю у вартості газу для Німеччини та України – кажуть, що обидві країни платять за середньоєвропейськими цінами.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG