Спеціальні потреби

Соціаліст Франсуа Олланд лідирує напередодні французьких виборів


У Франції в неділю пройде другий тур президентських виборів. Згідно з останніми даними, 46,5% французів підтримують чинного президента Ніколя Саркозі. 53,5% – лідера Соціалістичної партії Франсуа Олланда.

Прихильники Ніколя Саркозі не здаються та продовжують розклеювати плакати з його портретом. Сам же він натякнув, що у разі поразки залишить політику взагалі.

«Якщо французи мене не оберуть, як я вже сказав, цей етап для мене буде закінчений. Це – нормально. Це мій погляд на участь у політиці. Якщо ж Олланд програє, то він продовжить свою політичну кар’єру», – заявив чинний президент в інтерв’ю радіо «Європа 1».

Поки що ж Саркозі продовжує свою виборчу кампанію.

«Франція не має права на помилку. Від рішення кожного з вас залежить майбутнє країни. Якщо ви не прийдете голосувати, це рішення зроблять за вас», – звернувся він до своїх прихильників під час мітингу на півдні Франції.

Одне з гасел його кампанії – жорсткіша імміграційна політика:

«Якщо протягом одного року Шенген не змінить своїх правил, я одноосібно відновлю для Франції перевірки на кордонах. Тому що ми не можемо змиритися з тим, що за кордон між Грецією та Туреччиною ніхто не відповідає».

У цей же час Франсуа Олланд вже приміряє роль шляхетного переможця.

«Я знаю силу його переконань, його талант у дебатах. Але він зробив помилку, недооцінивши мене», – сказав він в інтерв’ю, звертаючись до теми теледебатів, що пройшли в середу ввечері.

Опитування суспільної думки показують, що Саркозі вдалося наблизитися до Олланда після цих дебатів, а цього не достатньо, аби покрити різницю.

«Я відчував велику гордість, представляючи вас. Я міг сказати йому в обличчя те, що ви носили в своїх серцях довгі роки. Про всю неповагу, несправедливість, безглуздя. В цей вечір я був вашим речником», – сказав Олланд, звертаючись до своїх прихильників.

І вони чекають на кращі часи.

«Це – Франсуа, Франсуа! Саме – він. Мають відбутися зміни, тому що так далі тривати не може – люди розділені, існує велика економічна нерівність», - каже один з прихильників Олланда Жан Луї Жоне.

Економіст Філіп Труса говорить, що ринки вже готуються до перемоги Олланда:

«Ринки оцінюють, якою буде економічна політика Олланда. З того, що він вже оголосив, це буде ліва політика. Але насправді його економічна політика не буде дуже відмінною від політики чинного президента, тому що він буде змушений працювати в європейських рамках».

Обидва опоненти заявили, що вони хочуть відновити індустріальну міць Франції, збільшити конкурентоздатність економіки та скоротити дефіцит бюджету. Олланд пропонує робити це за допомогою збільшення податків. Саркозі – зменшення бюджетних витрат. Для тих, хто заробляє понад мільйон євро в рік, обіцяє Олланд, ставка податку становитиме 75%. Ця та інші пропозиції Олланда будуть прохолодно зустріти Німеччиною, кажуть економісти. Говорить лондонський економіст Майкл Хьюстон:

«Існує багато невпевненості щодо того, як новий французький президент змінить динаміку стосунків у Європі, зокрема відносини між Францією та Німеччиною. Олланд вже сказав, що він хоче переглянути фіскальні угоди. Ангела Меркель чітко відкинула цю ідею. Також він публічно заявляв про те, що він хоче підняти мінімальну зарплату та знизити пенсійний вік. Німеччина точно не буде в захваті».

Від того, наскільки Олланд зможе запровадити свої ідеї, як також від недільних виборів у Греції, залежатиме майбутнє Європи.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG