Спеціальні потреби

Чого очікують від новообраного президента Франції у часи економічної кризи?


Перехід влади у Франції відбувається швидко і без ексцесів. Вже наступного тижня соціаліст Франсуа Олланд складе присягу президента. Французи та мешканці інших країн Європи з нетерпінням чекають якими будуть перші ініціативи Олланда в економічній сфері. Від цього може залежати доля не лише французької, але й світової економіки.

Прихильники Олланда не приховують радість від перемоги. Але що чекає на Францію далі? 57-ми річний прихильник соціалістичних ідей Франсуа Олланд обіцяє повернути економічне зростання і припинити режим жорсткої економії. Він пропонує підняти податки для багатіїв і інвестувати в освіту.

Олланд не новачок в політиці. Втім він ніколи не був на керівних ролях у час економічної скрути. Сьогодні Французька економіка росте мізерними темпами, а безробіття перевищило 10-тивідсотковий бар’єр. Політичний аналітик Бруно Котрес каже, що Олланд зумів знайти шлях до сердець французів, позиціонуючи себе на виборах як звичайного чоловіка:

«Він виглядав тим, хто розуміє біль французів через економічну скруту у цьому світі, що швидко змінюється».

24-ри річна студентка Луіза Таяті – віддана прихильниця Олланда:

«Я дуже щаслива, що Олланд переміг. Ми чекали з 80-их років, коли до влади прийде соціаліст. Через Ніколя Саркозі багато людей постраждали економічно. Я знаю багато людей, які ледь зводять кінці з кінцями».

Приватний підприємець Хуан Пабло Варґас занепокоєний, що економічна політика Олланда ізолює Францію від Європи:

«Я переживаю за Францію та Європу. Особливо тому, що невідомо, чи Німеччина захоче далі фінансувати все це, якщо Олланд змінить фінансову систему у Франції».

Канцлер Німеччини Ангела Меркель та колишній президент Ніколя Саркозі вважали, що режим жорсткої економії виведе Європу з кризи. Але Олланд хоче змінити правила фінансової дисципліни в Євросоюзі, щоб дати можливість країнам вільніше інвестувати у розвиток.

Економіст Томаш Мікальські вважає, що у Олланда насправді дуже обмежені можливості для дій:

«Олланд не може подолати рецесію, лише витрачаючи кошти. Він просто не має грошей і він не може їх надрукувати».

Аналітики погоджуються, президентська доля Франсуа Олланда залежатиме від того, чи будуть успішними його економічні ініціативи. Але поки причин для оптимізму небагато.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG