Спеціальні потреби

Рівень демократії в Україні знижується – «Дім Свободи»


Американська правозахисна організація «Дім Свободи» (Freedom House) оприлюднила щорічну доповідь про права і свободи в країнах світу Freedom in the World 2013. У доповіді говориться, що становлення і зміцнення народних рухів на підтримку реформ стало рушійною силою серйозних перетворень, що відбулися минулого року в країнах Близького Сходу. Проте в деяких регіонах спостерігається погіршення ситуації, оскільки авторитарні режими здійснюють усе більш витончені і рішучі заходи проти цих рухів.

Згідно зі звітом, рівень демократії в Україні знижується другий рік поспіль через політично вмотивоване ув'язнення лідерів опозиції, порушення на виборах до парламенту та ухвалення закону про мовну політику.

Таким чином, Україна, разом з такими державами, як Нікарагуа, Пакистан, Парагвай, Нігер та деякими іншими увійшла в рейтингу Freedom House до групи "частково вільних" країн. Азербайджан Узбекистан, Туркменистан та Білорусь вже давно закріпилися в статусі одних із найбільш репресивних держав світу.

В Росії ситуація з правами і свободами за рік також погіршилася. У тексті доповіді йдеться про те, що з поверненням Володимира Путіна на посаду президента Росії почався новий період прискорених репресій. Автори доповіді внесли Росію в категорію «невільних» країн.

Лише ненабагато кращі виглядають справи у Вірменії та Грузії, де відбулася мирна передача влади в результаті виборів, що проходили на конкурентній основі. Але, як зауважують дослідники «Дому Свободи», у Грузії цілком мирний перехід влади був затьмарений повідомленнями про те, що нова влада посадила за ґрати протягом лише кількох тижнів близько 30 представників попередньої адміністрації.

Freedom House – незалежна організація, яка підтримує демократичні зміни, стежить за станом свободи у всьому світі та виступає за демократію і права людини.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG