Спеціальні потреби

Фінляндія закриває кордон із Росією на невизначений час


Закритий пункт пропуску на кордоні Фінляндії та Росії, 18 листопада 2023. AP Photo/Sergei Grits
Закритий пункт пропуску на кордоні Фінляндії та Росії, 18 листопада 2023. AP Photo/Sergei Grits

Фінляндія не буде відкривати наземні пункти пропуску на кордоні з Росією. Пункти залишаться закритими на невизначений термін.

Торік Фінляндія закрила свої сухопутні кордони з Росією, протяжністю понад 1300 кілометрів, на тлі зростання кількості прибулих Кенії, Марокко, Пакистану, Сомалі, Сирії, Ємену та інших країн через Росію. Пізніше Фінляндія відкривала кордон у тестовому режимі, однак на кордоні знову масово з'явились шукачі притулку.

Навіть попри закриття сухопутного кордону, фінська влада продовжила затримувати людей, які намагались незаконно, в обхід пунктів пропуску через ліс потрапити до країни з Росії.

"Влада Фінляндії вважає це довгостроковою ситуацією. Цієї весни ми не бачили нічого, що дозволило б нам зробити висновок, що ситуація суттєво змінилася", — заявила міністерка внутрішніх справ Марі Рантанен про рішення закрити кордон на невизначений термін.

Також країна додає до списку кілька портів Балтійського моря та озера Нуямаярві, через які заборонено подорожувати з Росії.

Прикордонні служби Фінляндії заявили, що понад 1300 шукачів притулку з країн, включаючи Ємен, Сомалі та Сирію, в'їхали з Росії з серпня по грудень минулого року. До цього періоду в середньому ця кількість становила лише одну людину на день.

"Біля кордону з Фінляндією з російської сторони перебувають сотні, а можливо, і тисячі людей, яких можна використати проти Фінляндії", — сказала посадовиця.

Фінляндія звинуватила Росію в організованому доправленні мігрантів до кордону, назвавши це "гібридною операцією" Москви з метою дестабілізації скандинавської країни й відповіддю на рішення Фінляндії приєднатися до НАТО та поглиблення оборонної співпраці зі США.

Москва заперечує навмисне скерування мігрантів до фінського кордону. Однак, після того, як Фінляндія, після десятиліть нейтралітету й на тлі війни Росії проти України, приєдналася до НАТО у квітні 2023 року, Кремль заявив, що вживатиме "контрзаходів”.

Нагадаємо, у нещодавньому матеріалі Голосу Америки про стан готовності до потенційної війни з Росією у різних країнах НАТО йдеться, що Фінляндія вже десятиліттями залучає своїх громадян до ініціатив у сфері національної безпеки, а 82% жителів країни заявили, що вони були б "готові брати участь" в оборонних заходах.

При цьому країна має більше артилерії, ніж Франція та Німеччина разом узяті, і може залучити до 280 тисяч військ під час війни.

Також Гельсінкі підписали угоду про оборонну співпрацю із Вашингтоном, що потенційно надасть американським військовим доступ до прикордонних з Росією територій.

У статті використано матеріали Reuters

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG