Спеціальні потреби

Розвідки США і Європи говорять про нову терористичну загрозу


Спецслужби по всьому світу взяли в опрацювання отриману ними достовірну інформацію про те, що терористи готують чергові напади. Втім, у цих даних бракує таких деталей як: де і коли будуть здійснені теракти.

У Парижі у вівторок ввечері закрили Ейфелеву вежу. Правоохоронці евакуювали людей після анонімного телефонного дзінка про те, що вежа замінована. Погроза, як виявилося, була хибною. Але це вже друга такого роду погроза за останні два тижні і друга евакуація туристів. Тож посадовці вирішили пояснити ситуацію.

Американські високопосадовці кажуть, що зараз існує висока вірогідність терактів. І їх можуть вчинити у Британії, Франції, Німеччині і, не виключено, у США. Такі дані спецслужби отримали після того, як допитали затриманого в Пакистані джихадиста з німецьким громадянством. Останній нібито зізнався, що Осама бін Ладен особисто схвалив організацію терактів у США або у Європі.

Вважається, що наступний напад терористи спробують вчинити у стилі командо, як це було з нападами на готель в індійському місті Мумбаї два роки тому. Об’єктом атаки можуть бути фінансові центри, а завданням – якомога більше жертв, паніка і підрив економіки західних країн. Посадовці кажуть, що не знають деталей того, де саме і коли може бути вчинено наступний теракт, але кожну погрозу відтепер сприйматимуть серйозно.

Серед тих, кого зараз шукають спецслужби – група радикально налаштованих німців, які пройшли тренування в терористичних таборах Пакистану і випустили відео німецькою мовою, в якому намагаються завербувати нових членів. Німецькі посадовці кажуть, що дехто з цих рекрутів приходив у мечеть в Гамбурзі, в якій збиралися терористи, що влаштували теракти у США у вересні 2001-го року. Після того, як посадовці дізналися про нові зібрання, мечеть у серпні закрили. Втім існує інформація, що принаймні одна група німецьких джихадистів цього літа була відправлена з Пакистану у Європу. Усі вони мають німецька паспорти, з якими можуть вільно в’їжджати у США.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG