Спеціальні потреби

Антиісламісти формують інтернаціонал


Після серії нападів, які здійснив ісламіст у Франції два тижні тому, у Європі дедалі більшого розмаху набирає рух крайньо-правих. Так у Данії нещодавно пройшли масові протести представників крайньо-правої ідеології, які виступають проти ісламізації Європи.

Понад двісті активістів крайньо-правого руху з різних кутків Європи зібралися на демонстрацію у датському місті Оргус. Одним з організаторів був Томмі Робінсон з Ліги британської оборони:

«Цей день закарбується в історії. 31-го березня 2012-го року – дата, коли люди з усієї Європи зібралися, щоб створити європейську лігу захисту».

І хоча кількість демонстрантів не відповідала гучній риториці, експерт з питань радикалізму Метью Фельдман каже, що ця демонстрація була початком великого руху:

«Це було першою спробою справді об’єднати загальноєвропейський рух з метою спротиву тому, що вони називають ісламізацією Європи».

Лише кілька тижнів тому у Франції від рук ісламіста Мохамеда Мери в околицях міста Тулуза загинуло семеро людей, серед яких троє єврейських школярів. А минулого року у Норвегії правий екстреміст Андерс Брейвік вчинив кілька вибухів в Осло перед тим, як розстріляв 77 людей у літньому таборі.

Аналітик Метью Фельдман каже, що правоцентристські групи, як Ліга британської оборони, приймають дещо гнучкішу ідеологію, оскільки не хочуть, аби їх асоціювали з екстремізмом:

«Зараз ми бачимо те, що називається етнічним розмежуванням. Вони не кажуть, що одна група краща або гірша, ніж інші. Вони просто вважають, що змішування культур, мультикультуралізм це – велике зло, тому що руйнує обидві культури, які змішуються».

Такі ідеї вже давно підтримують крайньо-праві політичні партії, як Національний фронт у Франції. Її лідер, Марін Ле Пен, має непогані шанси на перемогу у президентських виборах наступного місяця.

У Нідерландах антиісламістська платформа Партії свободи, яку представляє Герт Вілдерс, дала йому більш, ніж 15% голосів на виборах 2010-го року. Ось що він заявляв перед виборами:

«Я не проти мусульман, просто вважаю, що Іслам – тоталітарна ідеологія, яка суперечить нашій свободі».

Аналітик Фельдман каже, що об’єднанню крайньо-правого руху у всій Європі сприяють новітні технології:

«Наприклад, завдяки мережі Facebook можна дуже легко і швидко координувати вуличні демонстрації. Соцмережі дають можливість членам руху спілкуватися між собою та з лідерами».

Однак Фельдман додає, що кількість антифашистських протестувальників, які також вийшли на демонстрації минулого тижня, перевищила кількість крайньо-правих у співвідношенні двадцять до одного.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG