Спеціальні потреби

Українська православна церква у США отримала нового митрополита


26 січня до собору святого Андрія у передмісті Вашингтона з’їхались сотні віруючих та десятки представників духовенства різних конфесій, аби стати свідками історичної події – інтронізації митрополита Антонія. Лише вчетверте, за майже сторічну історію Української православної церкви у Сполучених Штатах, було обрано митрополита. Після кількагодинної церемонії у залі зазвучало гучне «Аксіос, що грецькою означає «Достойний».

Для самого Антонія, людини, яка віддала служінню Богу сорок років, церемонія інтронізації мала особливе значення:

«Я переповнений насолодою, яку ніколи не відчував у своєму житті. Привітання вірних, проголошення Аксіос, що означає Достойний, я молю Бога, щоб міг бути гідним цієї довіри»,- розповів розчулений Блаженніший після церемонії.

На інтронізацію зібралось духовенство різних етнічних церков та чисельні гості з усіх куточків США та Канади. За словами єпископа західної єпархії Української православної церкви Даніїла, для громади це історична подія:

«Для українських православних християн те, що митрополит Української православної церкви, у колі вселенського, світового православ’я, стояв поруч архієреїв, чи то грецької, чи то сербської, чи антиохійської, чи будь-яких інших православних церков, має неабияке значення, беручи до уваги церковне роз’єднання котре і досі є на території України», - переконаний преосвященний Даніїл.
«Я переповнений насолодою, яку ніколи не відчував у своєму житті. Привітання вірних, проголошення Аксіос, що означає Достойний, я молю Бога, щоб міг бути гідним цієї довіри».
Глава УПЦ в США Блаженніший Антоній
Свої вітання на адресу митрополита Антонія надіслав Вселенський патріарх Варфоломей, якому підпорядковується Українська православна церква в США. Листа від Варфоломея на церемонію інтронізації привіз його представник, архієпископ Грецької православної церкви Америки Дімітріос.

Розчулений митрополит Антоній висловив вдячність за чисельні привітання на його адресу і пообіцяв докласти усіх зусиль, аби виправдати покладену на нього відповідальність. Одним зі своїх головних завдань на чолі Церкви, митрополит вважає роботу з молоддю, у якої, за його словами, занадто багато спокус на шляху до Церкви та Бога.

Інтронізація стала заключним етапом процесу обрання нового митрополита. Архієпископа Антонія обрали на цю посаду під час Собору Української православної церкви США, що відбувся 6-го жовтня 2012 року.
  • 16x9 Image

    Зореслав Байдюк

    Зайнявся журналістикою у вісім років, коли почав друкувати домашню газету "Україна", в який висміював рідних. Оскільки не всім це подобалося, початкову видавничу діяльність довелося припинити після другого номеру. Потім була газета класу, в якій критикував однокласників, що теж було далеко не всім до вподоби.

    Професійно зайнявся телевізійною журналістикою у 19 років, ще навчаючись на другому курсі інституту журналістики.  До того, як у 2000-му році приєднався до "Голосу Америки", працював у теле-, радіо- та друкованих ЗМІ, як в Україні, так і у США.  На "Голосі Америки" працював радіорепортером, продюсером, редактором та ведучим. З розширенням телебачення, у 2004 році повернувся до улюбленої справи – телевізійної журналістики. З відеокамерою об’їздив практично всі великі поселення українців у США. Висвітлював генеральні асамблеї ООН, саміти НАТО, з’їзди демократичної партії США. Коли "Голос Америки" запустив проект «Час-Тайм», був постійним ведучим програми.  Сьогодні ведучий тижневика «Вікно в Америку», першої телевізійної програми усього "Голосу Америки".

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Threads

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Threads

XS
SM
MD
LG