Спеціальні потреби

Наступний рік буде складним для економіки України та Європи


Економічна ситуація у країнах Західної Європи змушує представників Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) говорити, що потрібно готуватися до складного 2013 року і Україні. Утім, як ідеться у старій англійській приказці – ніколи не можна нехтувати економічною рецесією, не дивлячись на те, як погано все виглядає – така ситуація завжди представляє хороші можливості. Директор департаменту зовнішніх та внутрішніх зв’язків ЄБРР Джонатан Чарльз говорить, що для урядів країн зараз головне не знехтувати цими можливостями, які з’являються під час економічного занепаду.

«Цей час потрібно використати, щоб збудувати основу для економічно зростання, яке повинно настати після цього», – сказав Чарльз. «Є три речі, як можна втілити для цього без будь-яких витрат: зробити економіку гнучкою, забезпечити привабливий інвестиційний клімат і створити хорошу репутацію своїй країні».

Привабити іноземних інвесторів для України стає все складніше. З одного боку, за останні роки у кілька разів менше стало грошей на світовому ринку, які великі компанії готові інвестувати. Тому і конкуренція за них дуже сильна. Представники ЄБРР говорять, що у цих перегонах за інвесторами Україні потрібно конкурувати з Польщею, Румунією та навіть Росією. А відповісти вже на перше питання, яке ставлять потенційні інвестори – чому Україна? – дуже складно.

«В Україну не йдуть інвестори. Великі компанії не приходять в країну, тому що люди отримують інформацію від тих, хто вже тут працює, дізнаються про особливості роботи і складають загальний імідж, який виявляється незадовільним», – сказав старший радник ЄБРР Антон Усов.

Усов наводить приклад, як представники однієї великої компанії, яка працює в Україні в аграрному бізнесі скаржилися, що за рік мали 400 перевірок від різних державних установ. Загалом це виходить більше однієї перевірки на день протягом року.

Для інвесторів важливо знати, що працюючи за правилами, вони грають на одному полі з усіма іншими компаніями. У наступному році ЄБРР може вкласти один мільярд євро у проекти державного та приватного секторів України, якщо будуть зацікавлені сторони, які відповідають усім вимогам. Наприклад, якщо мова іде про приватний сектор, то необхідно, щоб були великі компанії, які частину грошей отримають від банку, а іншу погасять з власних фондів. Утім, поки тільки компанії, що працюють в агробізнесі можуть відповідати цим умовам.

Для того, щоб наступний рік не привів до ще більшої рецесії, представники ЄБРР говорять про важливість реформ. Скажімо, у сфері державних закупівель, якщо держава не зможе законодавчо забезпечити рівні умови для всіх, ця галузь буде розсадником для корупції. Не менше запитань викликає те, як держава визначає ціни на деякі товари, і чому одним виробництвам чи компаніям надає субсидії, а іншим – ні.

Складна та заплутана система оподаткування та митних зборів, звичайно, представляє чиновниками великий вибір аргументів, чому цього разу на підприємство прийшла перевірка, але бізнесу це зовсім не допомагає, переконаний Чарльз.

«Якщо спростити систему оподаткування, то буде менше можливостей для корупції. Чим більш ускладнена система, тим більше вона сприяє корупції, а чим простіша – тим складніше у ній застосовувати корупційні схеми», – сказав Чарльз.

Але Чарльз нагадує, що говорити про реформи і впроваджувати їх – це дві різні справи. В той час, як багато країн мають хороші закони, але корупція там процвітає, саме тому, що ніхто не контролює, щоб тих законів дотримувалися.
Представники однієї великої компанії, яка працює в Україні в аграрному бізнесі скаржилися, що за рік мали 400 перевірок від різних державних установ. Загалом це виходить більше однієї перевірки на день протягом року.

«Це завдання держави контролювати, як втілюються ці закони. Такі реформи не вимагають фінансових витрат, але вони можуть допомогти отримати додаткові гроші привабивши інвесторів», – сказав Чарльз.

Україна має і перевагами перед конкурентами за інвесторів. Мова іде про невисоку ціну виходу на ринок та загалом нижчу вартість роботи на ньому у порівнянні з такими країнами, як Польща, Румунія, Угорщина.

Поки ж експерти ЄБРР констатують, що Україна далеко не повною мірою користується тими можливостями, які їй випадають. Найбільш показовим прикладом тут стає проведення Євро-2012. Майже півроку після того, як чемпіонат пройшов в Україні, експерти говорять – від цього можна було б отримати більше довготривалої інвестиційної вигоди.

«Подібні заходи дозволяють країні розвивати інфраструктуру. Щось з того, що створили до чемпіонату виправдає себе, дещо ні – час покаже», – сказав Усов. «Наприклад, потяги, які були куплені і зараз часто ламаються – вже продемонстрували на скільки вони були вдалою інвестицією».
XS
SM
MD
LG