Спеціальні потреби

Януковича покличуть на саміт в Брюссель 25 лютого


Ukraine-EU-flags
Ukraine-EU-flags
Януковича можуть запросити в Європу. Нарешті названо дату і місце чергового саміту Україна-ЄС: 25 лютого 2013 року, Брюссель. Про це домовились під час телефонної розмови президент Віктор Янукович і президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, про що повідомила у понеділок прес-служба глави держави. Як уточнюється у повідомленні, телефонна розмова відбулася з ініціативи Баррозу.

Про те, що традиційний щорічний саміт, який мав відбутися ще в грудні 2012 року, але був відкладений на невизначений час, все-таки матиме місце, першим довідався в.о. міністра економіки, народний депутат Петро Порошенко. «Таємницею» він поділився в ефірі ток-шоу «Шустер Live» минулої п’ятниці. За його словами, дату саміту оголосять у понеділок, і цією датою буде 25 лютого. Порошенко висловив сподівання, що до саміту вирішиться питання спрощення візового режиму. Він також зауважив, що Угода про асоціацію між Україною і ЄС «майже готова до підписання».

Утім, підписання Угоди на лютневому саміті експерти не очікують. Як кажуть політологи, добре вже те, що саміт відбудеться, хоч і з запізненням на понад два місяці. А чи вийде саміт на якісь рішення, чи ні, – залежатиме від того, як розвиватиметься ситуація в самій Україні, – сказав Голосу Америки науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

«Сьогодні важко сказати, яким буде порядок денний. Це залежатиме від конкретної ситуації, яка складеться на той момент, на кінець лютого. Єдине, чого я б точно не очікував на цьому саміті, так це підписання Угоди про асоціацію. Це буде значно пізніше. Але тим не менше, на саміті можуть бути підписані якісь документи, які свідчать про прогрес у відносинах. За умови, якщо буде така політична воля і якщо з українського боку буде якесь реагування на ті занепокоєння, які Євросоюз вкотре висловив у своїй резолюції щодо України 10 грудня», – сказав експерт.

Чи не тому пролунав сьогоднішній обнадійливий сигнал із Брюсселя, щоб завтра стримати Януковича від необачних кроків у напрямку Митного союзу?

Сушко не заперечує, що певний елемент політичного розрахунку в призначенні саміту був.
Конкретні дії президента дуже часто розходяться зі словами. І власне дії Януковича не дають чіткої відповіді, чи хоче він підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Якби він цього хотів, то, напевно, давно вже відреагував би на зауваження щодо вибіркового судочинства, які неодноразово звучали з боку Європейського Союзу, – зазначив Олександ Сушко.

«Зрозуміло, що зволікання з призначенням дати мало політичні причини. Так само і в оголошенні цієї дати був певний політичний розрахунок. Я можу тільки сказати, що дата виникла не сьогодні [в понеділок]; вона, очевидно, проговорювалася в попередні тижні, і сьогодні [в понеділок] сторони просто підтвердили, що дата є погодженою. Тому не варто трактувати це так – мовляв, до сьогоднішнього дня [до понеділка] в нас не було ніякої дати, і тут вона раптом сьогодні [у понеділок] виникла, щоб завтра Янукович нічого не зробив у Москві. Це не так», – наголосив Сушко.

Натомість експерт каже, що не має відповіді на запитання – чи справді Янукович хоче Угоди про асоціацію, як він про це говорить.

«Конкретні дії президента дуже часто розходяться зі словами. І власне дії Януковича не дають чіткої відповіді, чи хоче він підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Якби він цього хотів, то, напевно, давно вже відреагував би на зауваження щодо вибіркового судочинства, які неодноразово звучали з боку Європейського Союзу», – зазначив політолог.

Нагадаємо: представники Євросоюзу заявили про можливість підписання Угоди про асоціацію України з ЄС до листопада 2013 року. При цьому, однак, наголошувалось, що українська сторона має виконати певні умови – зокрема, вирішити проблему вибіркового судочинства.

Своєю чергою, президент Янукович днями заявив, що Україна налаштована підписати Угоду якнайшвидше. Як він зауважив, до підписання залишився один крок. «Переконаний, що за наявності політичної волі обох сторін ми зможемо його якнайшвидше зробити», – сказав глава держави.

Нагадаємо також: останній саміт Україні-ЄС відбувся у Києві в грудні 2011 року. Тоді Угода не була парафована через різке погіршення ситуації з демократією в Україні.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG