Спеціальні потреби

Жителі сходу України готові проявити свою громадянську позицію


Українці Донецької та Луганської областей підтримають вибори президента, навіть якщо голосувати доведеться лише на одній третині виборчих дільниць. Про це у Києві під час прес-конференції заявив керівник Комітету виборців України Олександр Черненко. «Ми думаємо, що ті, хто прийде на вибори, зроблять це свідомо і висловлять свою громадянську позицію», – підкреслив Олександр Черненко.

Своє твердження він мотивував тим, що для багатьох українських виборців Донбасу голосування 25 травня буде пов’язане з непростим вибором – залишитися вдома і бути у відносній безпеці, або вийти на вулицю, де ніхто не гарантує спокою.

«Там, де потрібна буде охорона на виборчих дільницях (у Донецькій і Луганській областях – ред.), буде виставлена додаткова охорона. Але ми не в змозі забезпечити охоронцями кожного виборця і супроводжувати його від будинку до ділянки. Виборці повинні самі оцінити ступінь загрози і у зв’язку з цим приймати рішення», – підкреслив Олександр Черненко.

У ттй же час, він сказав, є надія, що 25 травня голосувати прийдуть не тисячі, а «сотні тисяч» виборців.

«Проти такої сили дуже важко буде протидіяти. На Донбасі і в Луганській області проживає близько чотирнадцяти відсотків виборців від загальної кількості всіх в Україні. Думаю, що для 3-4 відсотків з них будуть створені умови. Треба пам’ятати, що на Донбасі ніколи не було умов для нормальних виборів, попередня влада завжди накручувала явку. Хоча, враховуючи необхідність проведення виборів в Україні, втрата будь-яких відсотків для нас це дуже багато», – сказав Олександр Черненко.

Вибори будуть легітимними

Як повідомляє кореспондент Російської служби «Голосу Америки» з Києва, Олександр Черненко категорично відкинув саму можливість зриву виборів через ситуацію на сході країни.

«Закон сьогодні не просто дозволяє, він зобов’язує Центральну виборчу комісію підбити результати виборів незалежно від кількості дільниць, на яких вони пройшли чи ні.

Щодо правової легітимності за результатами виборів – у експертів питань немає, але виникають питання щодо політичної легітимності. Я думаю, що вони будуть зняті, тому, що п’ять процентів, які не проголосували – це не 95 відсотків», – сказав Олександр Черненко.

За його даними, в чотирнадцяти з двадцяти двох виборчих територіальних округів в Донецькій і в дев’яти з дванадцяти округів Луганської областей вибори «можуть бути зірвані».

«Методи провокаторів відомі: захоплення заручників з членів виборчих комісій, грабіж, залякування, погрози на адресу членів комісій та їх сімей. Спроби заволодіти печатками, залякування самих виборців», – стверджує Олександр Черненко. Він зазначив, що, «на жаль, правоохоронні органи не контролюють ситуацію» на сході країни і роблять це або навмисне, або за згодою з сепаратистами.

США допомагають провести вибори

Водночас, як повідомляється в прес-релізі посольства Сполучених Штатів в Україні, офіційний Вашингтон виділив приблизно 3,3 мільйона доларів у рамках «Програм ефективного нагляду за ходом виборів». «Сполучені Штати фінансують діяльність 255 довготермінових спостерігачів і 3330 короткострокових місцевих і міжнародних спостерігачів на виборами, а також процес проведення паралельного підрахунку голосів», – йдеться в прес-релізі. Крім того, наголошується в тексті документа, що серед довгострокових і короткострокових спостерігачів для місії ОБСЄ / БДІПЛ зі спостереження за виборами сто експертів будуть із США.

З Росії – з повагою до України

23 травня в ході Петербурзького економічного форуму президент Росії Володимир Путін заявив про те, що Росія з повагою поставиться до вибору українського народу на президентських виборах 25 травня.

«Ми розуміємо, що люди в Україні хочуть, щоб країна вийшла з цієї тривалої кризи. Без всяких сумнівів, ми з повагою поставимося до вибору українського народу, будемо дивитися, що відбувається», – сказав Володимир Путін, слова якого цитує інформаційне агентство УНІАН. Лідер Росії підкреслив, що його країна зацікавлена в тому, щоб на її західних рубежах, в «братській Україні» настали порядок і спокій.

«Ми сьогодні працюємо з тими людьми, які там контролюють владу, але після виборів, звичайно, будемо працювати з наново вибраними структурами», – додав президент РФ. Володимир Путін також висловив сподівання, що після виборів будуть припинені всі бойові дії і почнеться діалог.

Разом з тим, як відомо, Росія досі відмовляється направити своїх спостерігачів у рамках місії ОБСЄ зі спостереження за виборами. Жаль у цьому зв’язку висловила сьогодні канцлер Німеччини Анґела Меркель.

Вибори в Україні відбудуться, і в цьому не може бути ніяких сумнівів. Про це 23 травня в Києві на прес-конференції також заявила координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

«Вибори пройдуть – це однозначно, – сказала Ольга Айвазовська, коментуючи хід підготовки до виборів на сході країни. – Цю думку поділяють фахівці громадських організацій, які спостерігають за виборчим процесом, так і організатори виборів на рівні Центральної виборчої комісії, уряду. Про це говорять і представники міжнародних місій, які відстежують хід підготовки до виборів», – сказала Ольга Айвазовська.

Вона вважає, що сьогодні неможливо передбачити, як пройде голосування в Донецькій та Луганській областях, де, за словами Ольги Айвазовської, «ситуація змінюється щогодини».

«Відсутність голосування на декількох округах в умовах всеукраїнського голосування не може вплинути на результати виборів або визнання їх незаконними. Законними ці вибори будуть однозначно», – підкреслила голова Громадянської мережі Опора Ольга Айвазовська.

За її словами, однією із заслуг проведення виборів навіть у кількох виборчих округах Донецької та Луганської областей є «героїчна робота» тих, хто, незважаючи на загрози для життя, намагається налагодити виборчий процес.

Як повідомляє з Києва кореспондент Російської служби «Голосу Америки», спостерігачі та соціологи налаштовані оптимістично, коли мова заходить про легітимність і визнання в цілому результатів президентських виборів в Україні 25 травня.

Деякі з експертів з питань проведення виборів докладно розповідають про поточну ситуацію на сході країни.

«Робота в підпіллі»

На думку Олександра Неберикута, аналітика Громадянської мережі ОПОРА, за два дні до початку голосування на виборах президента України можна говорити про те, що робота виборчих комісій у Донецькій і Луганській областях паралізована.

«Виборчі окружні комісії працюють в підпільному режимі. Вони не працюють в публічному форматі, не афішують своєї діяльності, переміщаються з місця на місце , живуть в готелях», – підкреслив Олександр Неберикут під час прес-конференції в Києві 23 травня.

Олександр Неберикут розповідає про те, що в Донецькій області для голосування створені двадцять два виборчі округи, а в Луганській – дванадцять. Проте лише в декількох з них сьогодні з більшою часткою ймовірності можна говорити про можливість проведення виборів.

«Якщо в деяких округах вдасться щось організувати, це буде великий успіх на противагу тій інформації, про яку ми зараз говоримо», – підкреслив Олександр Неберикут.

За його словами, з дванадцяти виборчих округів Луганської області лише три готові прийняти виборців у день виборів. Всі вони знаходяться в північних районах області.

«Всього, сумарно з 34 округів в двох областях, в двадцяти організувати виборчий процес буде нереально. Можливість проведення виборів ми розцінюємо, як «п’ятдесят на п’ятдесят» – кардинально ситуація не погіршується, але можна говорити про «великі удачі», якщо вибори відбудуться в тих округах, де сьогодні є можливість їх провести», – зазначає Олександр Неберикут.

Негативні тенденції і статистика

На думку експерта Громадянської мережі ОПОРА з Донецька Олександра Клюжева, однією з негативних тенденцій підготовки до цих виборів є бездіяльність правоохоронних органів у регіоні щодо сепаратистів, які контролюють телекомунікаційні об’єкти області і залякують місцевих жителів.

«Захоплюються керівники підприємств, люди деморалізовані, озброєні групи сепаратистів пересуваються по області у вільному режимі і ніхто їм серйозно не протидіє. Складається враження, що правоохоронні органи не хочуть протидіяти сепаратистам», – говорить Олександр Клюжев.

Він переконаний, що місцеві українці «бажають обрати державну владу в Україні». «Серед населення є великий запит на участь в голосуванні. Терористичні операції в містах і селах Донбасу переконали багатьох про те, що голосувати бюлетенем краще, ніж воювати», – вважає Олександр Клюжев.

За даними Громадянської мережі ОПОРА, в цілому в Україні спостерігається спокійна і рівномірна підготовка до виборів президента. «Ключовим фактором дестабілізації виборчого процесу залишаються збройні сепаратистські виступи в Донецькій і Луганській областях», – зазначають у звіті, який спостерігачі ОПОРИ представили 23 травня в Києві.

Фахівці ОПОРИ провели дослідження у всіх 213 територіальних виборчих округах і відзначили, що найбільш масштабні передвиборні кампанії проводили Петро Порошенко, Юлія Тимошенко та Анатолій Гриценко.

«За результатами дослідження, найбільш популярним видом агітації на позачергових президентських виборах є медійна (публікації, повідомлення, виступу, сюжети в місцевих ЗМІ)», – йдеться в повідомленні ОПОРИ.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG