Спеціальні потреби

Лауреатом цьогорічної Нобелівської премії миру став президент Колумбії Хуан Мануель Сантос


Президент Колумбії Хуан Мануель Сантос
Президент Колумбії Хуан Мануель Сантос

Президент Колумбії Хуан Мануель Сантос став лауреатом цьогорічної Нобелівської премії миру за зусилля покласти край 50-річному конфлікту з марксистськими партизанами

Сантос і лідер Революційних збройних сил Колумбії (FARC) Тімолеон Хіменес, відомий також як Тімоченко, минулого місяця підписали мирну угоду, яка поклала край найдовшому в Латинській Америці конфлікту. Проте на всенаціональному референдумі більшість громадян відкинула угоду.

Незважаючи на відкинення угоди, Сантос обіцяв відновити мирний план, які багато колумбійців вважали надто поблажливий щодо партизанів FARC.

«Цей факт, що більшість виборців відкинула мирну угоду, не конче означає, що мирний процес мертвий. Референдум не був голосування за мир чи проти нього», сказано у заяві Нобелівського комітету, який обрав кандидата.

Комітет заявив, що голос «ні» не був голосом проти миру, але проти конкретних положень мирної угоди і заохочує всі сторони продовжувати діалог для сприяння мирному процесу.

«Знайденна балансу між потребою національного примирнення і запевнення справедливості для жерт буде особливо важким завданням. Немає простих відповідей щодо цього, як це досягти», сказано узаяві.

Учасники референдуму відкинули мирну угоду 50.2% голосів, тобто 54 000 голосів. Результати опитування громадської думки, проведені перед голосуванням у неділю, вказували, що референдум пройде двома третинами голосів.

На початку цього тижня Сантос заявив, що він продовжить угоду про припинення вогню до кінця місяця, щоб сприяти переговорам, але його пропозиція зустрілася зі скептицизмом з боку Тімоченка.

Дивіться також: Ось як президентські перегони в США трансформують політичну журналістику

Ось як президентські перегони в США трансформують політичну журналістику. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG