Спеціальні потреби

Президенти США і КНР обговорять регулювання обмінного курсу і розширення торгівлі


Зростання важливості економічних відносин між США та Китаєм стане центральною темою цього тижня. Президент Китаю Ху Цзіньтао прибув із офіційним візитом до свого американського колеги Барака Обами. Лідери ділових кіл очікують, що візит позитивно вплине на співпрацю між двома країнами.

Готуючись до історичної зустріїі, обидві сторони розуміють, що можуть досягнути успіху лише разом. Міністр фінансів США Тімоті Ґайтнер підкреслив важливість взаємовигідного співробітництва під час виступу в Університеті імені Джонса Гопкінса:

«Китай потребує США, але і Америка отримує чималу користь від економічних відносин з Китаєм».

За підрахунками Міністерства торгівлі США цього року Сполучені Штати експортують до Китаю товарів та послуг на 100 мільярдів доларів. Це вдвічі більше, ніж до решти країн світу.

Тімоті Ґайтнер зазначив, що США вітають зусилля Пекіна у розширенні торгівлі між двома країнами, однак закликають Китай грати за однаковими правилами:

«Наша мета – підтримати реформи, які б зменшили залежність Китаю від експорту своїх товарів та спонукали б до внутрішнього споживання та інвестицій у власну економіку. Для цього Китай повинен прив’язати курс обміну своєї валюти до вимог ринку».

Слабка грошова одиниця Китаю є джерелом напруги між двома країнами. У червні Пекін пообіцяв розширити коридор коливання курсу національної валюти. Але з того часу юань зріс лише на 3%.

США вважають, що Китай навмисно занижує вартість юаня, щоб здешевити власний експорт. Окрім того Сполучені Штати прагнуть мати розширений доступ до китайського ринку, – каже голова торговельної палати Томас Донохю:

«Ми будемо наполягати, аби американські експортери мали рівні можливості, що повинно створити нові робочі місця».

Пекін обіцяє припинити контролювати курс юаня, однак поступово. На думку китайців, раптові кроки можуть призвести до втрати робочих місць у Китаї.

Не зважаючи на певні відмінності у поглядах між США та Китаєм, візит Ху Цзіньтао до Вашингтона, на думку експертів, свідчить про покращення відносин між двома світовими потугами.

Президент Китаю стане лише третім іноземним лідером, державний візит якого прийматиме Барак Обама.

Після прибуття Ху Ціньтао до Вашингтона у вівторок, перша неформальна зустріч обох президентів відбулася ввечері у Білому домі.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG