Спеціальні потреби

У США розраховують, що Китай присмирить Північну Корею


Китай присмирить Пхеньян - сподіваються у США
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Китай присмирить Пхеньян - сподіваються у США

У той час, як Північна Корея загрожує США та Південній Кореї, адміністрація президента Барака Обами звертається по допомогу до Китаю. Аналітики попереджають, що цього разу Північна Корея може не обмежитись войовничою риторикою, а й перейти до безпосередньої агресії.

Вашингтон сподівається, що Китай здатний вплинути на свого сусіда – Північну Корею, яка пригрозила ядерною атакою США та Південній Кореї.

Говорить радник президента з питань безпеки Том Донільон:

«Інтерес Китаю в тому, щоб на Корейському півострові зберігалася стабільність. А це можна досягти лише зупинивши розвиток ядерної програми Північної Кореї».

Хоча Китай підтримав резолюцію ООН щодо накладення на Північну Корею додаткових санкцій, лідери цієї країни вважають, що це не найкращий шлях.

Такої думки і міністр закордонних справ Китаю Ян Цзечі:

«Єдиний правильний шлях розв’язати це питання – це запровадити комплексний підхід та детально розглянути позиції усіх сторін шляхом діалогу».

Аналітик Інституту Катона Джастін Лоґан вважає, що міжнародна спільнота мусить дати Китаю кращі стимули, щоб той підтримав жорсткіші санкції проти Північної Кореї. Один з них – це зменшення військової присутності США у Південній Кореї:

«Вони дуже занепокоєні, що дві Кореї можуть об’єднатися. Для Китаю це означатиме ще більше розміщення американських військових частин на їхньому кордоні. Це – військова проблема, яку Китай вважає важливою».

Але Північна Корея, що має ядерну зброю, становить загрозу і для Китаю, вважають експерти.

Професор Американського університету каже Пек Кун Хен:
Єдиний правильний шлях розв’язати це питання – це запровадити комплексний підхід та детально розглянути позиції усіх сторін шляхом діалогу.
Ян Цзечі

«Китай мусить діяти в цій ситуації обережно. Інакше Північна Корея стане загрозою і для Китаю».

Хен говорить, що все більш непередбачувана Північна Корея штовхає Китай ближче до США, незважаючи на різницю в поглядах щодо інших проблем, зокрема у Південнокитайському морі. Професор Пек Кун Хен продовжує:

«Ми бачимо, що китайці починають розглядати відносини з Північною Кореєю та проблеми Південнокитайського моря окремо. Це тому, що вони розуміють, що їхні національні інтереси, їхня безпека наражатимуться на ризик, якщо Північна Корея продовжуватиме робити те, що вона робить зараз.

Американські офіційні особи говорять, що вони не будуть ігнорувати розвиток ядерного арсеналу Північною Кореєю, який може становити загрозу США. Натомість адміністрація Барка Обами пропонує Північній Кореї допомогти розвинути їхню економіку та нагодувати народ в обмін на дотримання лідерами цієї країни власних обіцянок та міжнародних угод.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG