Спеціальні потреби

GM готується до запуску першого електромобіля


Однією з технологій, на які покладають надії, аби позбавити світ нафтової залежності, є розвиток електромобілів. Цього року на ринок вийдуть перші автомашини, які заряджатимуться від звичайної розетки. Так, донедавна найбільший автовиробник світу, американська компанія Дженерал Моторс, готується запустити у продаж автомашину Шевроле Волт, яка поєднує електромотор з двигуном внутрішнього горіння. На Волт, у компанії яка торік пройшла через процес банкрутства, покладають надію повернути собі лідерські позиції на авторинку.

Шевроле Волт повинен з’явитися в автосалонах вже цієї осені. Інженери Дженерал Моторс запевняють, що машина здатна проїхати 64 кілометри без спалення краплі бензину. Волт обладнана батареєю, яка заряджається від побутової розетки. В компанії сподіваються, що ця модель швидко набере популярності.

«Волт – це наступне покоління електромобілів», – каже експерт авто галузі Дан Гілебренд.

Дан Гілебренд – директор центру вивчення транспортних засобів при національній науковій лабораторії неподалік Чикаго, каже, що Волт – це наступне покоління електромобілів і його планованим запуском американський виробник на карту поставив досить багато.

«Це великий ризик для Дженерал Моторс. Мова не лише про вкладену працю та гроші, а й про обіцянки, які вони на робили. На кону їх репутація».

Після банкрутства Дженерал Моторс попрощалась з такими марками як Сатурн, Гамер, Сааб та Понтіак. Тепер компанія намагається надати нового поштовху таким всесвітньо відомим машинам як Каділак, Бьюік, Шевроле та GMC.

На світових автошоу американці представляють споживачам нові, більш стильні та економічні моделі своїх марок, які незабаром з’являться на загальному ринку. Електричний Волт - головна надія компанії на вихід з кризи. Через високу вартість розробки батареї для цієї моделі перші машини будуть дорожчі ніж інші моделі Дженерал Моторс. Однак, тут розраховують на широкий ринок. Говорить директор виробничої лінії Шевроле Волт Тоні Позаватц:

«Волт – це марка Шевроле, тож ми хочемо, щоб з часом машина була доступна десяткам тисяч покупців у США і, зрозуміло, за кордоном».

Поки що Дженерал Моторс тримає у таємниці, скільки коштуватимуть перші моделі Волт. Однак спеціалісти галузі прогнозують ціну в районі 35 тисяч доларів.

У США, люди які придбають цю машину, матимуть можливість списати з податків сім з половиною тисяч доларів у рамках урядової програми сприяння екологічно чистим технологіям. До того ж витрати на бензин суттєво зменшаться, вважає Тоні Позаватц:

«Це не буде найдорожча модель Шевроле. Якщо урахувати податкові пільги та інші переваги, врешті решт ціна може буди менше тридцяти тисяч».

Наприкінці року Волт з’явиться в автосалонах у Каліфорнії та Мічигані. З часом, як зазначає Позаватц, машину можна буде придбати по всій країні.

«Виведення машини на ринок займе трохи часу. Аби мати популярний продукт, який виправдав би надії, що ми на нього покладаємо, потрібно приблизно шість місяців перед тим, як машина стане доступною по всій країні».

У Європі та Азії Волт має з’явитися у середині наступного року.

Щоправда, у Волта вже є конкурент. Японський Ніссан, також наприкінці цього року, планує вивести на ринок електроавтомобіль Ліф. Ця модель здатна проїхати сто шістдесят кілометрів на одному заряді. Щоправда вона не має традиційного бензинового двигуна, який би міг рухати авто після розрядження, як це робить Волт.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG