Спеціальні потреби

Медицина дарує хворим на астму нове життя


У США - 25 мільйонів астматиків
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
Direct link

Pessoas na rua reagem à chegada das vítimas da explosão de uma bomba ao Hospital Geral Asokoro em Abuja, Abril 14, 2014.

Понад двадцять п’ять мільйонів американців, з яких сім мільйонів дітей, хворіють на бронхіальну астму. Хвороба обходиться економіці країни у 56 мільярдів доларів щороку. Астма – це хронічне, невиліковне респіраторне захворювання. Запобігти приступам хвороби можна за допомогою кортикостероїдів. Однак є випадки, коли навіть вони не допомагають. Лікарі клініки у Клівленді розробили метод приборкання астми, який вселяє надію у пацієнтів з особливо важкою формою астми.
Жити з важкою формою бронхіальної астми надзвичайно складно. Щоб запобігти нападам хвороби, Керен Екер була вимушена проводити увесь час вдома. Вона каже:

«Я не могла вийти на вулицю без маски. Я була заручницею власного будинку».

Під час нападу астми відбувається запалення дихальних шляхів, що викликає інтенсивну бронхіальну реакцію з гострими ускладненням дихання. Нерідко, це призводить навіть до смерті. Спричиняють хворобу різні фактори, серед яких є успадковані та екологічні.

Контролювати її дозволяє ряд препаратів. Однак, існуючі ліки не допомагають хворим з важкою формою, таким як у Керен, у якої напади ставалися через будь-який подразник.

«Будь які парфуми, лосьйони чи освіжувачі повітря викликали у мене серйозну реакцію, і мені доводилося їхати в лікарню у пункт невідкладної допомоги».

Керен доводилось працювати з дому. Але найскладніше для неї було не мати можливості проводити більше часу зі своєю донькою.

«Їй було два роки коли я захворіла. Я не могла ані почитати їй казку на ніч, ані поспівати з нею, щоб не закашлятись».

Тепер Керен насолоджується життям і проводить багато часу поза домом. Сталося це завдяки бронхіальній термопластії – новому методу лікування астми, який розробили у лікарні міста Клівленд. Пояснює лікар Суміта Хатрі:

«Ми зігріваємо стінки дихальних шляхів, таким чином ми намагаємося зменшити товщину м’язів навколо них».

Коли зменшується товщина м’язів дихальних шляхів, зменшується їх здатність стягуватись, що ускладнює дихання.
На даному етапі лікарі клівлендської лікарні з’ясовують, для яких хворих ця процедура найбільш ефективна. Новий метод, хоча і не позбавляє повністю від хвороби, значно полегшує життя астматиків.

Процедура бронхіальної термопластії відбувається у три етапи під місцевим наркозом. Під час кожного з трьох візитів лікарі обробляють різні частини легенів. Нерідко пацієнти відчувають покращення ще до повного закінчення лікування.

«Чи означає це, що астма пройшла? Ні. Чи означає це, що у хворих більше ніколи не буде спалахів хвороби? Ні. Часто у них залишаються ознаки астми. Однак, напади хвороби менш гострі і тривають менше часу».

На даному етапі лікарі клівлендської лікарні з’ясовують, для яких хворих ця процедура найбільш ефективна. Новий метод, хоча і не позбавляє повністю від хвороби, значно полегшує життя астматиків. Керен Екер він подарував нове життя.

«Це як нове життя. Я плачу кожен раз коли про це розповідаю» – каже вона.

Керен тепер може виходити на вулицю і робити речі раніше їй недоступні. Після новаторської процедури у неї не було жодного нападу астми, а ліки вона застосовує вкрай рідко.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG