Спеціальні потреби

Карзай отримав від НАТО повний контроль над Афганістаном


НАТО іде з Афганістану
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

НАТО іде з Афганістану

Від сьогодні забезпечувати безпеку в Афганістані будуть лише місцеві силовики. Більша частина 100-тисячного контингенту НАТО залишить країну до кінця 2014-го. І хоча війська Альянсу продовжуватимуть підтримувати афганські сили у критичних ситуаціях, за великим рахунком Гамід Карзай опинився сам на сам із Талібаном.

Таке протистояння йому не до смаку. В ході урочистої церемонії у Кабулі, на якій був присутній генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен, Карзай вже заявив, що відправляє посланців для початку мирних переговорів із бойовиками.

Говорити з Талібаном про мир два роки поспіль безуспішно намагалсь представники США. Самого Карзая у Талібані називають «маріонеткою» Америки. Втім зважаючи на вивід військ НАТО, мирні переговори можуть стати реальністю.

По закінченню офіційної церемонії, яка відбулась фактично за межами міста, Расмуссен та Карзай відповіли на питання журналістів. Президент Афганістану не приховує – здійснилась його мрія. Передача контролю за безпекою має велике значення для афганців – говорить Карзай:

«Афганські сили тепер підкорюються самим собі і служать країні. Це великий день для нашого народу, який тепер зможе бачити, як його сини боронять його добробут».
Афганські сили тепер підкорюються самим собі і служать країні. Це великий день для нашого народу, який тепер зможе бачити, як його сини боронять його добробут.
Гамід Карзай, президент Афганістану

Урочиста мить була затьмарена вибухом у іншому районі Кабула. Місцевий законодавець Мохаммед Мохакік пережив замах, в результаті якого загинуло троє.

У ході церемонії Расмуссен пояснив, що військова місія НАТО формально закінчиться наприкінці 2014-го. Втім, навіть після цього афганський уряд може розраховувати на допомогу:

«Міжнародна спільнота допомагатиме Афганістану і надалі. Ми радимось із владою країни і вже працюємо над новою місією, яка займатиметься навчанням та допомогою місцевим силам безпеки, щоб забезпечити їх розвиток і після 2014-го та гарантувати збереження спільних досягнень».

За словами Карзая, те, що афганці перебирають контроль над безпекою у країні є значною віхою у війні, яка триває вже 12 років.

Гамід Карзай оголосив про відправку посланців Талібану та сподівання розпочати переговори про мир.

Можна лише сподіватись, що бойовики приймуть запрошення, адже судячи із кількості терактів напередодні урочистої церемонії, їх наміри далекі від миролюбних.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG