Спеціальні потреби

Карзай звинувачує США у переговорах з Талібаном


Карзай звинувачує США у переговорах з Талібаном
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Карзай звинувачує США у переговорах з Талібаном

Напруження відносин між владою Афганістану та військовим керівництвом США загрожує підірвати процес передачі відповідальності за безпеку в країні афганським силам після виведення звідти військ НАТО та США. Сторони мають різні погляди щодо майбутньої ролі та місця американських військових в Афганістані і це породжує контрпродуктивну атмосферу.

З вигуками «Смерть Америці» сотні учасників протестів нещодавно пройшли з провінції Вардак у столицю Афганістану Кабул. Демонстранти вимагали негайного виведення з регіону американських військ. Хвилю незадоволення спровокувала інформація про те, що афганці, які працюють на американські спецпідрозділи, піддавали тортурам безневинних людей.

Мешканець провінції Вардак Халілула Ібрагімхаліл каже, що люди вийшли на вулиці на знак протесту проти дій спецпідрозділів у Вардаку. Він каже, що військові вдираються у людські будинки і мордують людей.

Військове керівництво США відкидає звинувачення і заявляє, що присутність спецсил у Вардаку необхідна. Провінція знаходиться неподалік Кабула і забезпечення в ній безпеки є критично важливим для захисту столиці Афганістану від атак бойовиків.

У середу американці погодилися поступово почати виведення своїх бойових загонів з Вардаку. На їхньому місці працюватимуть афганські спецсили.

І це - не перше напруження між союзниками. Раніше президент Карзай звинуватив США у таємних переговорах з Талібаном:

«Я знаю про переговори з Талібаном, які ведуть американці та їхні агенти у Європі і представники країн регіону Перської затоки».

Напруження відносин було помітним під час візиту в Афганістан нового міністра оборони США Чака Гейґела. Спільна прес- конференція з Гамідом Карзаєм була в останній момент скасована, як і запланована церемонія передачі афганцям контролю над в’язницею у Баграмі.

Гейґел запевнив президента Афганістану, що це не правда, що Сполучені Штати таємно ведуть переговори з Талібаном.
Вже зараз зрозуміло, що це буде час значної напруги. Усі, з ким ми спілкувалися, бояться, що ситуація погіршиться і станеться щось дуже погане.
Ентоні Кордсман, експерт

Розмови між Талібаном та США, які проводилися з метою пошуку мирного вирішення афганського конфлікту, були припинені минулого року. Аналітики, які провели в Афганістані чимало часу, скептично ставляться до того, що такі переговори могли завершитися позитивним результатом, а саме - довготривалим миром між ворогуючими угрупованнями.

Ентоні Кордсман з Центру стратегічних та міжнародних досліджень зазначив, що найбільше занепокоєння викликає те, що мирні переговори є насправді прихованою спробою продовжити війну.

В Афганістані зараз несуть службу близько 350 тисяч бійців національних сил. Але чи здатні вони без допомоги НАТО та США утримати безпеку в країні?

Наступного року в Афганістані відбудуться президентські вибори. Кордсман сумнівається, що вони пройдуть в умовах безпеки та прозорості:

«Вже зараз зрозуміло, що це буде час значної напруги. Усі, з ким ми спілкувалися, бояться, що ситуація погіршиться і станеться щось дуже погане».

На цей час в Афганістані перебуває 66 тисяч військовослужбовців США. До наступного року їхня кількість зменшиться вдвічі. Остаточно, Америка планує вивести свої бойові підрозділи з Афганістану у кінці 2014-го року, залишивши там лише окремі спецпідрозділи для проведення контртерористичних операцій та навчання афганських сил безпеки.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG