Спеціальні потреби

Редакційний коментар: Історичні вибори у США


Перемігши на виборах, які вже назвали історичними, Барак Обама стане сорок четвертим президентом Сполучених Штатів.

Приблизно 135 мільйонів американців взяли участь у цьогорічному балотуванні. Приблизно 52 відсотки виборців віддали свій голос за Обаму - сина кенійська батька та матері американки, вперше обравши таким чином афро-американця на посаду президента США.

Для багатьох американців різних віросповідань та походжень ці вибори були поворотнім пунктом у міжрасових відносинах у США. Ці вибори стали кульмінацією десятків років соціального та політичного активізму, метою якого було відмінити дискримінаційні закони та стереотипи. Цей активізм відкрив двері нових можливостей для усіх американців, незважаючи на їх расу, стать чи статок.

Про це сказав і сам Барак Обама:

«Якщо у когось ще залишилися сумніви, що Америка - країна можливостей, якщо хтось ще запитує, чи мрії наших батьків, живі у наш час, якщо хтось піддає сумніву дієвість нашої демократії, - сьогодні ви отримали відповідь».

Незважаючи на те, за кого вони проголосували, усі американці повинні бути гордими історичної події, сказав діючий президент Джордж Буш, вітаючи Барака Обаму з перемогою. «Вони показали світу живучість американської демократії та кроки, які ми зробили в напрямку міжлюдської злагоди» - додав він.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG